Стоичко Миличин, личностен терапевт и бизнес консултант: Все повече хора страдат от вътрешна самота

Все повече хора напоследък страдат от вътрешна самота. Усещане за такава празнота имат дори и личности, обградени от много хора, както и активно „сърфиращи” в измислената реалност на социалните мрежи. Това казва Стоичко Миличин, който е личностен терапевт и бизнес консултант.

„Тенденциите са, че все повече хора се чувстват зле, но не разбират защо. Прави впечатление, че психологическите проблеми се задълбочават много бързо. Ако до преди време една паническа атака се е влошавала в продължение на две-две и половина години, то в момента достига кулминация за около година”, обяснява Миличин.

Специалистът допълва, че това се дължи на интернет, където много хора търсят съвети как да се справят с един или друг проблем. Вместо  до излизане от кризисната ситуация обаче се стига до задълбочаване, защото форумите са пълни с непрофесионални съвети и споделяне на отрицателни симптоми и резултати.

„Заради това достъпът до информация е колкото нещо полезно, толкова и вредно. Всички патологии обаче тръгват от депресията. За да излязат от нея, много хора посягат към неподходящи медикаменти и дори стигат до пристрастяване. Ако в Англия и САЩ например, изписват „Ксанакс”, като препоръчват да се пие две седмици или най-много месец, то у нас се взема с години”, коментира Миличин.

Той има икономическо и психологическо образование. Специализирал е психология в Москва, а психологическата му практика е от 8 години и половина. Миличин има сериозен професионален опит, който е свързан с всички всички видове личностни разстройства, семейни консултации, обучава млади психолози. Прави и безплатни консултации на родители, чиито деца са зависими от алкохол, наркотици.

„Не може един баща като се прибере и да сяда на салата и ракия всяка вечер и да очаква децата му да не посягат към алкохол или дрога. Имах случай, когато баща дойде при мен за помощ, защото синът му пушел марихуана. Момчето се обърна към родителя си и му заяви: „А ти като всяка вечер пиеш ракия, си повече зависим от алкохола, отколкото аз към дрогата”. И младежът е прав”, обяснява Миличин.

Специалистът напомня, че много родители спират да общуват с децата си и ги оставят да ги възпитава улицата. Семействата масово се разпадат и този процес все повече се задълбочава през последните години.

„Семейството престава да съществува като социална единица, след като хората могат вече да оцеляват самостоятелно. Навремето е имало големи и задружни фамилии и всеки член е бил ангажиран с обработката на земята, с работата в стопанството , в изкарване на прехраната. А в съвремието ни начинът на живот вече не е такъв”,

уточнява Миличин.

Експертът психолог казва, че стремглаво нараства броя на зависимостите, като вече има и много нови. Те са към различни вещества, събития, хора. В практиката си Миличин е срещал младежи на по 20-25 години, които 8-10 години не са ставали от компютъра и това е променило начина им на живот.

Към зависимостите спадат още работохолизмът и любовта. ”Дори любовта е официално обявена от Световната здравна организация за болест. И това е така, защото под въздействието на силните емоции и чувства, човек коренно се променя. Много хора не разбират, че удоволствието да даваш е много по-голямо от това да получаваш”, подчертава Миличин.

„Напоследък много се дебатира за Истанбулската конвенция, която визира насилието над жените. За консултация при мен дойде жена, която решила да потърси помощ, защото станала агресивна в психологически план към децата си, и каза: „Вторият ми мъж почти не ме бие и с него никога не съм била гладна!”. Друга клиентка пък ми заяви: „Това, че мъжът ми ми е посегнал, означава, че ми е обърнал внимание”. В определени случаи тя дори умишлено го е предизвиквала да я бие и това е търсен от нея ефект”, разказва куриози от практиката си психотерапевтът.

Миличин се сблъскал и с друг случай, който буди недоумение. Жена изгонила съпруга си от дома им, защото той негодувал и се опитвал да откаже 22-годишния им син от дрогата. Това обаче водело до избухване на скандали между него и младежа.

„Ако влезе в сила Конвенцията и този мъж прояви упорство и продължи да търси начини да спаси момчето си от наркоманията, а при скандал майката се обади в полицията, той ще бъде арестуван”, коментира Миличин.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"