Стоичков: Левачката не прощава, Де ла Фуенте заслужено е шампион, вече препоръчах на Барса да привлече Нико Уилямс

Легендата на българския футбол Христо Стоичков, който е първият, спечелил "Златната топка" с екипа на Барселона даде интервю за испанския вестник "Спорт", за да направи преглед на Евро 2024 в Германия и, очевидно, да говори за текущата ситуация на отбора на Барса, който носи дълбоко в сърцето си. Човекът, който беше идол на Камп Ноу, не е изненадан от успеха на испанския отбор. Той коментира, че президентът на каталунците Жоан Лапорта и спортният директор Деко трябва да се ангажират с привличането на Нико Уилямс, независимо от всичко, като се има предвид, че той „не само може да играе като крило, но може да го направи и на другото крило, като централен нападател или фалшива „9-ка“.

"Вече казах, че Испания ще спечели това Евро първенство и през 2026 г. ще спечели Световното първенство. Това е страхотен отбор и те имат страхотно бъдеще. Много се радвам за Луис де Ла Фуенте. Имаме голямо приятелство и той много е изстрадал. Той е много добър треньор. Радвам се, че след толкова много критики това доведе Испания до тази титла.

Луис е много скромно момче, знае откъде идва и кога е бил играч, когато аз играх с него, той вече знаеше, че един ден ще бъде треньор. Имаше Клементе за ориентир, след това-  Луис Арагонес, Дел Боске... треньори с много опит. Той говори с всички тях с голямо смирение и затова изведе този отбор до финала и титлата.", коментира Камата наставника на Испания. 

На въпрос "Хареса ли Ви европейското първенство?" той отговори: "Някои мачове - да, но още повече, когато Испания достигна финала. Испания заслужаваше да бъде на големия финал и да го спечели заради това, че нейните играчи са разбрали посланието на своя треньор. От съществено значение беше, че Луис де ла Фуенте работи с тях дълго време в отборите до 19 и до 21 години. Той ги познава и от това обединение направи отбора по-силен. С играчи ветерани, с дълга кариера и с най-добрия играч на това първенство, който за мен беше Родри. Изгасете светлината и няма да говорим за друг. Той наистина е момче с много индивидуални качества, лидерът на лидерите, той ти задава тона в играта и това означава, че имаш фундаментална база. Карвахал също беше ключов в тази селекция. И никой не очакваше летящия ляв бек, Кукурея... и много динамичната полузащита. По-нагоре, какво да кажем, „левачката никога не прощава“.", добави Ицо, коментирайки индивидуалното представяне на най-добрите играчи на Испания. 

"Когато преследвате мечтите си, те винаги могат да бъдат изпълнени. Ямал е дете, което много добре знае, че това е голямата му възможност въпреки младите му години, той е дисциплинирано момче, жертва много през 90-те минути и когато треньорът го смени, не се колебае. Нико Уилямс е същият, той се старае да подобри играта си всеки ден, нанася много щети на контраатака. А Мората - какво да говорим. Той е момче, което много страда и никой не може да си обясни как може да бъде критикуван лидерът на този отбор. Освен това работи здраво за тима си. На полуфиналите, при головете на Олмо или Ламин, никой не говори за Мората. Влачи със себе си двама-трима защитници, оставя пространство... той е централен нападател от тези, които вече не съществуват...работи много, жертва много и наистина не разбирам защо беше толкова критикуван. Където и да отиде, той ще бъде Мората, много важен играч.", добави още Стоичков и по-детайлно анализира приликата на Ямал с Лионел Меси: "Нека не ги сравняваме. Никога не съм обичал да сравнявам, всеки е такъв, какъвто е и се надявам Ламин да продължи с този ритъм на саможертва, на качество, да продължи да работи. Ето защо той вкарва головете с Барселона, с Испания, той е дете, което трябва да пазим, а не да го поставяме на пиедестал, защото тогава е много лесно да паднеш. Искам да го защитим, трябва да му дадем необходимото време".

На интересния въпрос "Бихте ли платили за Нико Уилямс толкова, колкото струва за Барселона?" И цо пита: "Колко струва?". Репортерът на вестник "Спорт" добави: "58 милиона", а Стоичков беше категоричен: "Трябва да го купим сега. Вече ви казах, че препоръчах на хората в Барселона да го купят. Не е привлечен и сега го искат. Нека Лапорта и Деко не се съмняват, че той е играч за Барселона. Той може не само да играе като крило, но и на другото крило, като централен нападател или фалшива 9-ка. Може да отбележи винаги". 

Той коментира и трансфера на Мбапе в Реал Мадрид и техните страхотни отношения: "Имаме много добро приятелство, той и семейството му са страхотни хора. Поздравихме се онзи ден на тренировка. Мисля, че Килиан притежава страхотни качества и се надявам да се адаптира добре към испанския футбол. Различно е от това във Франция или Англия. Самият той знае, че трябва да даде повече след това европървенство и е разбрал, че това не беше неговият турнир. Всички смятаха, че Франция можеше да стане шампион с всички играчи, които имаше. Отсега нататък трябва да се грижи за себе си и му се наслаждавайте."

Ицо добави, че е оптимист за бъдещето на 125-годишния клуб Барселона: "Винаги съм оптимист. Колкото по-зле вървят нещата, толкова по-оптимистични трябва да бъдем. Сега с новия стадион трябва да изградим конкурентен отбор. Мисля, че Лапорта и Деко знаят кои играчи ще подпишат. С новия треньор ще видим отбор с повече дисциплина и повече ред стъпка по стъпка. Имаме млади играчи на високо ниво. Кубарси, Педри, Гави, Ламин, Фермин, Балде... всички млади, и ако Нико Уилямс дойде... Няма защо да бързаме да спечелим шампионата утре. Ако бъдат направени няколко трансфера, мисля, че отборът може да се състезава на много високо ниво."

Той обаче даде своя любопитен коментар за треньора на тима. На въпрос "Харесвате ли Ханзи Флик" Камата добави: " Не знам, наистина. Нека съм го виждал. Дали ще се адаптира или не зависи от това какво има в съблекалнята си. Той със сигурност има много дисциплина, той е германец, има много важен фактор, тъй като Тер Щеген е в съблекалнята. Той може да помогне много, също и Гюндоган. И още повече, ако Тиаго Алкантара е до него. Това са малки фактори, които могат да помогнат в дългосрочен план".

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"