Столичани търсят все повече тристайни апартаменти

Сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в София, показват данните на агенция Имотека. Жилищата с две спални стават все по-атрактивни и се превръщат в първи избор за близо 30% от клиентите.

„Растящите и стабилни доходи, които младите в София имат днес, ги стимулират към стратегически нов избор на по-голямо жилище, което ще отговаря на техните нужди и след няколко години, когато семейството се увеличи“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

Най-търсени за този тип купувачи са новите квартали на столицата около Южната дъга, където цените на имотите са на разумни нива – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент, е около 140 хиляди евро. В кварталите Изток, Изгрев, Лозенец и Център цените на жилищата с две спални достигат цени до нива от 300 - 350 хил. евро. В Младост, който е традиционен избор за младите двойки, средната цена на имот с две спални е около 150 хиляди евро. В сравнително спокойния квартал Гео Милев цените варират между 110 и 250 хиляди евро.

Според експертите на компанията все още влияние имат двойните сделки, при които собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг, най-често по-скъп. Причините са две – увеличаване на квадратурата или повишаване на качеството на живот. И в двата случая, това са семейства с деца (80% от всички купувачи), отчитат от Имотека.

Почти всички апартаменти с повече от една спалня се купуват за семейно жилище, а не с цел инвестиция, посочват още от компанията. Експертите очакват интересът към тристайните жилища да се задържи поне до края на годината.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"