Столични прокурори поеха разследването на строежа на пловдивския зоопарк

Софийска градска прокуратура ще разследва има ли длъжностни престъпления при реализацията на проекта за реконструкция и модернизация на новия зоопарк за над 5 млн.лв. край гребния канал в Пловдив.

Вече е иззета цялата документация във връзка с проведената процедура по ЗОП, провеждат се активни процесуално следствени действия и се разпитват свидетели. Въз основа на материали от ТД "Национална сигурност"-Пловдив, съдържащи данни за евентуално извършено престъпление по служба от длъжностни лица от Община Пловдив, е образувана преписка в Окръжна прокуратура.

Тя обаче е прекратена с постановления на Окръжна прокуратура от 29 юни 2016 г. и Апелативна прокуратура-Пловдив от 22 юли 2016 г. Случаят стига до Върховна касационна прокуратура (ВКС) и след нейно становище от 19 октомври 2016 г. е образувано досъдебно производство заради съмнения за нарушения на ЗОП и ЗУТ с цел облагодетелстване срещу длъжностни лица от община Пловдив.

За да се осигури бързина, обективност, всестранност и пълнота на разследването, с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15 ноември 2016 г. е разрешено то да се проведе в район, различен от този на съда, компетентен да разгледа делото - в случая Окръжен съд-Пловдив. Главният прокурор е възложил ръководството и надзора върху разследването да се осъществява от Софийска градска прокуратура.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"