Столчето в автомобила - според ръста на детето

Стандартът за безопасност е в сила за целия ЕС

От 1 септември спря продажбата на седалки по стандарт от 2004 г.

Не задължават родителите да купуват нови 

Детските столчета за автомобилите вече трябва да са съобразени с ръста, а не с теглото на малчуганите. Това е най-важната промяна след въвеждането на стандарта за безопасност i-Size. Той e обозначен като R129 и действа както у нас, така и в целия Европейски европейски съюз от 2023 г. 

От вчера - 1 септември 2024 г., влезе в сила в забрана за всички магазини и онлайн търговци да продават детски столчета от стария стандарт R44, въведен от 2004 г., съобщиха от организацията “Ние, потребителите”.

Според новия стандарт i-Size облегалката на столчето не трябва да е по-ниска от главата на детето, като обхваща ръст максимално до 102 см. Въведено е задължително монтиране с ISOFIX система за захващане на столчето към седалката на автомобила. Детето трябва да се вози в столчето обратно на посоката на движение на възраст от 0 поне до 15 месеца, като препоръчително е родителите да возят на обратно децата си дори до 4-годишна възраст. Смята се, че методът е по-безопасен при т. нар. камшичен удар, тъй като в този период от израстването на детето главата му е тежка, а мускулите на врата не са добре развити.

Новата система детски столчета i-Size се въвежда, след като след множество тестове е доказано, че запазва по-добре живота и здравето на малчуганите.

Детските столчета по новия стандарт се разпознаете по стикера с логото, което представлява седалка с фигура на дете и символът i. Върху етикета на продукта трябва да има информация за подходящия ръст на детето, държавата на сертифициране на столчето, както и номера на проведения тест за безопасност.

Родителите, които имат столчета от стария стандарт R44, не е нужно да купуват нови и могат да ги използват, като това не се счита за нарушение, ако отговарят на ръста и теглото на детето. Важно е обаче да знаят, че при катастрофа детското столче вече не отговаря на общия евростандарт за безопасност R129.

За нарушения на изискванията за превоз на деца по Закона за движение по пътищата на шофьора на автомобила се налага глоба от 50 лв. и му се вземат 12 точки от талона.

В автомобила

Проверете имате ли ISOFIX

Системата ISOFIX се монтира от производителите на автомобили от 2006 г., от 2014 г. стана задължителна за всички коли със задни седалки в Европейския съюз. Състои от два метални обръча, намиращи се в долната част на седалката, върху които се заключват детските столчета, вместо да се използват предпазните колани. В по-стари автомобили ISOFIX (името е съчетание от стандарта ISO и думата FIX - фиксиране, задържане в определено положение) може да се монтира допълнително. Детските столчета със стикера i-Size задължително изискват закрепване към ISOFIX точки в автомобила.

Какво пише в закона

5 категории деца според теглото

В българския Закон за движение по пътищата е възприето делението на децата по групи, съгласно теглото им (чл. 137б). Те са пет като най-ниската 0 е за деца с тегло под 10 kg, а най-високата група III - с тегло между 22 и 36 kg. Ръстът е посочен само при забраната деца под 150 см да пътуват на предната седалка до шофьора (чл. 137в). Изрично пише обаче, че “системите за обезопасяване на деца се монтират в съответствие с информацията за монтажа (инструкциите за употреба), предоставена от производителя.”

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"