Стопани в Болярово не пускат ветеринари за втора проба за чумата

Вчера констатирахме положителен резултат за чума във ферма в Болярово. Тя е отделена от другите и е с около 200 овце и няма допир на пасищно и водно ниво. Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов за мерките срещу чумата в Странджанско.

Още от сутринта темата предизвика скандал между депутатите и имаше мнения дали трябва земеделският министър да е на терен, при заразените животни или да се изказва в парламента.

„Все още няма клиника на заболелите животни, затова основният вирусолог на Европейската комисия Крис Даклер даде възможност да се вземе втора проба, която да се направи бързо“, обясни той.

„Спрели сме действията заради напрежението. Въпреки че със стопаните се разбрахме, те не желаят да допуснат ветеринарните лекари за втора проба. Смятам, че това излиза извън рамките на правилата“, коментира Румен Порожанов.

По думите му огнищата са в 5 населени места- Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Останали животни има само в Шарково.

Оказа се, че в стадото на баба Дора няма положителна проба, но в самото населено място пробите са 22, обясни земеделският министър.

„Протегнах ръка, казах, че ако пробите са отрицателни заповедта ще се отмени“, посочи Порожанов. По думите му вече е създаден и оперативен щаб на местно ниво, за да могат да се координират подобре взаимоотношенията между ветеринарите за дезинфекцията и контролът за движението на хора и на животни.

Междувременно той уточни, че помощите за евтаназирани стада за Крайново и Странджа ще се изплатят днес, а за Шарково в понеделник.

Очаквайте подробности!

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"