Стотици лични лекари не достигат в страната

30 млн. прегледа годишно правят общопрактикуващите специалисти

Личните лекари в страната са близо 500 по-малко от изискванията на Националната здравна карта за нормално функциониране на системата и за покриване нуждите на населението. Става въпрос за извършен анализ на състоянието в областите, относно необходимите лекари по специалности в първичната извънболнична помощ за 2016 г., съгласно който джипитата, сключили договор с НЗОК са 4415. Определената потребност за осигуряване на населението обаче е 4886 специалисти (един на 1500 души население). Съгласно Националната здравна карта недостигът на общопрактикуващи лекари е бил 471 през изминалата година.

Броят на тези специалисти намалява все повече. Причина за това, от една страна, е липсата на интерес на младите лекари към специалността, от друга - навлизането на повечето общопрактикуващи в пенсионна възраст.

В същото време джипитата у нас извършват общо около 30 милиона прегледа годишно и покриват 80% от здравните нужди на населението.

Ако не бъдат предприети целенасочени мерки за подобряване на условията за специализация по обща медицина, скоро ще настъпи тежък недостиг на общопрактикуващи специалисти в първичната медицинска помощ, което ще доведе до срив в основата на системата на здравеопазване. Това се посочва в позиция по проблема на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), изпратена до здравния министър и неговия екип.

“Заедно с кадровите проблеми в спешната медицинска помощ, това ще доведе до лишаване от достъп до базови здравни услуги” предупреждават още от НСОПЛБ.

Новите специализанти не са достатъчно

Застаряването е сред основните проблеми

По данни на НЗОК джипитата у нас, които са имали договор с финансовата институция през 2015 г., са били 4495. От тях на над 50-годишна възраст са били 67%, а над 60-годишна – 20%., посочват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ). Тревожен е и фактът, че броят на зачислените новозавършили лекари за специализация по обща медицина е изключително малък и не може да повлияе на очертаващата се към днешна дата тенденция.

Ако нещо не се промени, през 2025 г. 67% от личните лекари ще бъдат на над 60-годишна възраст.

Практиките намаляват

За сравнение през 2012 г. проучване на НСОПЛБ показва, че средната възраст на джипитата е била до 54 години. В момента (2017) тя е около 58-59 г. Това означава, че в следващите години голяма част от тези специалисти ще напуснат системата, без да има кой да ги замести. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи през 2016 г. броят на регистрираните практики за първична медицинска помощ е бил 3610, от които индивидуални практики – 3 396 и групови практики – 214. Това е с 188 практики по- малко в сравнение с 2012 г., когато броят на лечебните заведения за първична медицинска помощ е бил 3798. Т.е. за 4 години практиките са намалели с 5,2%, посочват още от НСОПЛБ.

В позицията си до здравното министерство общопрактикуващите лекари предлагат серия от мерки, които ще подобрят условията за специализация по обща медицина, за да се избегне криза през следващите години.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"