Стотици посетители са загинали по време на годишното мюсюлманско поклонение в Мека

Стотици посетители са загинали по време на годишното мюсюлманско поклонение в Мека на фона на знойна жега, съобщава Reuters, цитирайки съобщения в местни медии.

Най-малко 550 души са загинали по време на хадж, съобщиха дипломати за френската агенция Франс прес (АФП). Триста двадесет и трима от загиналите са египтяни, повечето от които са загинали поради заболяване, свързано с горещината, съобщи АФП, цитирайки двама арабски дипломати.

Блъсканица, пожари в палатки и други инциденти са причинили стотици смъртни случаи по време на хадж в Саудитска Арабия през последните 30 години. Поклонението започна в петък.

Саудитската държавна телевизия заяви, че температурите са се повишили в понеделник до 51,8 градуса по Целзий (125,2 по Фаренхайт) на сянка в Голямата джамия в Мека.

Проучване от 2024 г. на Journal of Travel and Medicine установи, че повишаването на глобалните температури може да изпревари стратегиите за справяне с жегата. Проучване от Geophysical Research Letters от 2019 г. казва, че с повишаването на температурите в сухата Саудитска Арабия поради изменението на климата поклонниците, извършващи хадж, ще бъдат изправени пред „изключителна опасност“.

Тридесет и петима тунизийски граждани са загинали по време на хажа, съобщи тунизийската информационна агенция Tunis Afrique Presse във вторник.

Йорданското външно министерство съобщи, че е издало 41 разрешения за погребение на йордански поклонници във вторник. По-рано министерството съобщи, че най-малко шестима йордански граждани са починали от топлинен удар по време на хаджа.

Сто четиридесет и четирима индонезийски граждани са загинали по време на поклонението, показват данни на индонезийското здравно министерство.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"