Стотици ще се съберат пред Мемориала на бранителите и Самарското знаме

Общоградско поклонение в Стара Загора за 147 години от кръвопролитните боеве за защита на града

Цветя ще бъдат поднесени и пред мавзолея – костница на избитите 14 500 жители

През т.г. старозагорци ще отбележат и 145 г. от възстановяването на града

С общоградско поклонение на 31 юли Стара Загора ще отбележи 147 години от кръвопролитните сражения по време на Руско-турската война за защита за защита на града, съобщиха от общинската администрация. В 9,30 часа в сряда старозагорци ще поднесат цветя пред паметниците, посветени на героичните бранители и хилядите жертви на жестокото клане и опожаряването на града от войската на Сюлейман паша. Ритуалът ще се състои едновременно пред паметника на Трета опълченска дружина и легендарния подполковник Павел Калитин, паметниците на защитниците на Стара Загора – 19 юли 1877 г., на участниците в Старозагорското въстание, на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой от 19 – 31 юли 1877г., пред Мавзолея-костница. След това в 10 часа на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще започне тържествен ритуал със заупокойна молитва. Ще бъдат поднесени цветя в памет на знайните и незнайни защитници на града.

Боевете за защита на Стара Загора през лятото на 1877 година изправят руски воини и българско опълчение срещу значително превъзхождащата ги армия на Сюлейман паша. На 31 юли се състои една от най-големите битки, при които градът е опожарен и сринат до основи, а местното население – жестоко изклано. Избити и безследно изчезнали са повече от 14 500 души. Други 10 000, предимно млади момичета, момчета и деца, са отвлечени и продадени на робските пазари в османската империя. Единствените оцелели след кръвопролитието са две деца, открити живи сред телата на избитите, сочат историческите сведения. Яростната съпротива на защитниците на града успява да забави настъпването на турската армия към прохода Шипка и предпоставя последвалите исторически събития за свободата на България.

Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора“ е построен през 1977 година за 100-годишнината от героичните и трагични събития за защитата на града. Мемориалът се е превърнал в символ на града, с който местните жители се гордеят. Той изобразява Самарското знаме – национална и военна светиня на България. То се прочува в битката за Стара Загора, когато легендарният подп. Павел Калитин, командир на Трета опълченска дружина, с цената на живота си го спасява от турски плен. Пред 50-метровата конструкция на знамето на вечна стража пред него стоят фигурите на шестима опълченци и един руски офицер – символ на героите и непреодолимата преграда пред Сюлеймановите орди, както и на шестте опълченски дружини, от които се заражда бъдещата българска армия.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"