Стопените килограми са бонус към плодолечението
За ефектите от плодолечението Стоянка знаела от години. Пред очите й дъщерята на приятелско семейство се избавила от здравословни проблеми с помощта на д-р Емилова. Момичето вече е майка и продължава да прави програмата, заедно с родителите си и други близки. Стоянка обаче все отлагала посещението в медицинския център, защото била свръхнатоварена в работата. Жената е строителен инженер с богата професионална биография и въпреки че на ръст е само 154 см, е „пренесла на гърба си“ много сгради от изображението на чертежа до последната тухла. Казва, че да контролираш строителни дейности е почти като управление на армия. Изисква всеотдайност и постоянно самоусъвършенстване, и тя не се е щадила да дава най-доброто в любимата професия.
Признанието и уважението обаче вървели в комбинация с претовареност, свръхумора, стрес. Появило се високо кръвно налягане, завишени нива на лошия холестерол, уголемен и омазнен черен дроб, исхемична болест на сърцето, увреждане на мозъчни съдове, провокирало проблеми с паметта и др. Стоянка пушела и пиела много кафета, но опитвала да се храни без прекаляване и като подбира менюто си. В натоварените делници тази задача не била лесна, често се изкушавала от сладкишите, а у дома трябвало да готви за съпруга си предимно месни ястия.
Споделя, че от голяма полза й била системата на Норбеков и преминала няколко обучения. Започнала и да рисува, сякаш по магическа предопределеност, явила се в съня й. Картините понякога прави с пръсти, багрите я зареждат и импулсират. Убедена е, че изкуството е хармонично вплетено в целия околен свят и трябва само малка стъпка, за да се потопиш в неговата необятност.
В първите дни на 2019 г. инж. Циброва решила, че за дългото отлагане да направи нещо полезно за себе си, няма повече оправдания. Въпреки че е пенсионер, но от активната категория, все гонела срокове за важни обекти. Дала си обаче сметка, че нищо не може да е по-ценно от доброто здраве. Знаела, че ще го намери при д-р Емилова и пристигнала заедно с приятелите, от които преди години научила за постиженията на лекарката. Направила първите 20 дни на плодове, чай и мед, без никакви сътресения и оплаквания и казва, че с всеки изминал ден се усещала жизнена и с неподозирана енергия. Захранването й било 20-дневно по индивидуална схема.
В медицинския център с удоволствие се включвала в многобройните спортни програми, ходела на походи и разходки, танцувала. Определя като един от най-важните важните уроци, научен от д-р Емилова, че да се погрижиш за себе си, е грижа и за всички обичани хора. Така им спестяваш тревоги и мъчителни преживявания, и си осигуряваш време за радостни общи мигове. Стоянка е щастлива, че дъщеря й - магистър фармацевт, започнала програмата сама, впечатлена от резултатите на майка си.
При жената изчезнали високото кръвно и проблемите при уриниране, уголеменият черен дроб се прибрал, паметта вече не изневерявала, върнал се забравеният добър сън. Жената е отслабнала 10,7 кг, от които 8,8 кг мазнини. Казва, че започнала да усеща жива всяка своя клетка. И е дълбоко благодарна на целия екип на медицинския център за внимателното отношение, насочено към всеки пациент. Определя д-р Емилова като отговорен специалист, загрижен и за здравето, и за душевната хармония на хилядите хора от цял свят, потърсили помощта й. Убедена е, че лекарката е сред факторите, издигащи националното ни самочувствие. Постигнала е всичко сама, с много труд и като е изпитвала ефектите на плодолечението първо върху себе си. Оценява знанията, придобити от лекциите на д-р Емилова, като много полезни и отварящи нови хоризонти в мисленето и казва, че това е университет за здраве и щастие.
След първия си престой в медицинския център Стоянка решила да изпълни Великденския пост и нито веднъж не й се прияло месо. Сигурна е, че в бъдеще няма да го слага на трапезата си, освен при специални поводи и само от гарантиран източник. Започнала е да готви по рецептите от кулинарното училище на медицинския център и смело комбинира свежите продукти, откривайки нови невероятни вкусове. Приготвя постни сърми, пълнени домати, различни салати и др. Любимата й подправка е куркума. Щипка от нея прибавя здравословни ползи и към най-непретенциозното ястие.
Инж. Циброва е решила да отвори за себе си ново летоброене по природните закони на плодолечението, след всичко научено в медицинския център. На 27 април /б. а. утре/ изпълва 67 години и е сигурна, че от предстоящия Великден за нея започват велики дни на здраве, хармония и радост. Пожелава ги и на всички, готови да отделят време и грижа за себе си.
Рецепти на главен готвач Илия Илиев
Ядков таратор
50 г сурово кашу изкисваме за 1 час във вода, прецеждаме и поставяме в блендер. Добавяме 150 мл вода, сок от 1/2 лимон и 1 щипка морска или хималайска сол и 1 ч. лъж. пробиотик Биомилк. Блендира се до гладка смес. Прибавяме с 50 г настъргана обелена краставица и 2-3 стръка накълцан копър. Сервира се с няколко натрошени орехови ядки.
Кюфтета от лапад и коприва (1 порция)
100 г лапад и 100 коприва почистваме, измиваме и нарязваме на ситно. Задушаваме ги за 5 мин. с малко вода. Дръпваме от огъня и добавяме 50 г предварително сварен и настърган картоф, 2 стръка зелен лук и няколко стръка магданоз, нарязани на ситно, 1 суп. лъж. фини овесени ядки и по 1 щипка чубрица, самардала и червен пипер. Разбъркваме добре и оставяме да поизстине. От сместа оформяме кюфтенца и ги печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 мин.