Страните от ЕС се стремят да удължат замразяването на руските активи

Страните-членки на Европейския съюз ще обсъдят в сряда варианти за удължаване на периода на подновяване на санкциите върху активите на Руската централна банка, за да осигурят плана на Групата на седемте за отпускане на голям заем на Украйна, показва проектодокумент на ЕС, съобщава Reuters.

Лидерите на Групата на седемте основни демокрации и ЕС се споразумяха през юни да използват лихвите върху замразените руски активи, за да подкрепят заем от 50 милиарда долара за Украйна, за да й помогнат да се защити срещу нахлуването на Москва .

По-голямата част от активите на стойност около 300 милиарда долара се държат във финансови институции на ЕС, най-вече в Белгия. Съгласно регламентите на ЕС режимът на санкции срещу Русия се нуждае от единодушното одобрение на държавите от ЕС, за да се подновява на всеки шест месеца.

Някои от големите демокрации от Групата на седемте, включително Съединените щати, са загрижени, че може да дойде момент, в който единодушието в 27-членния ЕС да не бъде постигнато, което застрашава целия заем, казаха дипломати от ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан има по-тесни връзки с Русия, отколкото други национални лидери в ЕС, и многократно е въздържал действия за налагане на нови ограничения и финансова подкрепа на Украйна.

Посланиците на ЕС ще обсъдят в сряда два варианта за облекчаване на тези опасения. Единият би бил „безсрочно“ удължаване на режима на санкции, който обездвижи активите на централната банка на Русия.

„Това ще се преразглежда от Съвета на редовни интервали (напр. дванадесет месеца) въз основа на ясни предварително определени критерии (т.е. край на агресивната война и уверения за неповторение, изплащане на компенсация от Русия и т.н.) “, се казва в документа.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"