Строят най-дългото тролейбусно трасе в София

Тролеите ще заместят трамвай 6 и ще свързват кварталите “Люлин” и “Манастирски ливади”

В неделя затварят част от тунела под НДК

През април пускат движението по най-дългото тролейбусно трасе в София от 14 км. Линията ще е с номер 7 и ще свързва ж.к. “Люлин” с кв. “Лозенец” и кв. “Манастирски ливади”. В момента се изграждат 3,5 км. инфраструктурата при НДК, по бул. “Фр. Нансен”, бул. “Черни връх” и бул. “Арсеналски”.

Тролейбусното трасе ще замести трамвай номер 6, който беше спрян от движение, съобщи столичният зам.-кмет Дончо Барбалов. Тролеите ще се движат на интервал 8-10 мин. по маршрут през кв. “Манастирски ливади”, ул. “Костенски водопад”, ул. “Бяла черква”, бул. “Арсеналски”, бул. “Черни връх”, ул. “Фр. Нансен”, Руски паметник, ул. “Опълченска” до ж.к. “Люлин”. В обратна посока превозните средства ще минават по сегашния маршрут на тролей 7, от пл. “Прага” през тунела под НДК, при Моста на влюбените и по обратното трасе до кв.”Манастирски ливади”.

Тролейбусното трасе ще бъде отделено от другите превозни средства в по част от ул. “Фр. Нансен”, бул. “Черни връх” и бул. “Арсеналски” от бул. “Черни връх” до басейна Спартак.

В момента по бъдещата нова линия се строи електрическа мрежа за 1,5 млн. лв, и пътната част за 800 хил. лв. Кабелната мрежа се изпълнява от общинското дружество “Столичен Електротранспорт”, а пътното трасе - от “Щрабак” ЕАД.

Заради изграждането на кабелната мрежа, в неделя ще бъде затворен за движение десният ръкав на тунела под НДК в посока от Петте кьошета към бул. “Черни връх”. Колите ще могат да се движат към бул. “В. Левски”.

Общината планира и част от улица “Фр. Нансен” да стане двупосочна. Паркирането в синята зона там ще е успоредно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Таня Дачева

Този уебсайт използва "бисквитки"