Строят плавателен канал между Русе и Варна

С европейско финансиране

Планирало го още в Османската империя

Плавателен канал между Русе и Варна може да бъде изграден с помощта на еврофинансиране, съобщи евродепутатът Андрей Новаков. Вече има законодателен доклад на Европейския парламент, според който коридорът Рейн-Дунав трябва да бъде увеличен с отклонение от Русе до Варна с конкретни точки - Търговище, Разград, Шумен, Провадия, Девня и Варна, обясни той.

Проектът за изграждане на подобен плавателен път, който ще съкрати транспортните връзки с два дни, е на дневен ред за първи път още по времето на Османската империя, но вместо това е изградена като алтернатива жп линията между двата града Русе и Варна. По време на социализма дори е бил направен подобен проект, но след демократичните промени реализацията му не се осъществява.

Над три четвърти от финансирането може да е с европейски средства заради високата добавена стойност на трансевропейското трасе, посочи Новаков. Още повече, че речният транспорт е екологичен и безопасен. Един състав от 4 баржи влекач могат да превозят 7000 тона. За превозване на същото количество са необходими 175 вагона по 40 тона или около 285 тира по 25 тона, допълни евродепутатът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"