Студент оцелял 20 минути в огнения ад край Елин Пелин (обзор)

Взривовете в базата на “Енигма” не спряха и днес

Четири са жертвите на пламналите складове с фойерверки

Открили очевидеца сигнала на телефона

Момче, родено с късмет, оцеляло 20 минути сред пламъците и взривовете в складовете на фирма “Енигма” край Елин Пелин. 20-годишният студент позвънил на тел. 112, още докато е бил на територия на базата и неговото обаждане станало второто след това на охранителя, разказа днес вътрешният министър Калин Стоянов.

Както писа “Труд news”, дълго време разследващите смятаха, че на мястото на експлозията са били петима, а не четирима души. Още в първите минути на пожара обгорели и обгазени бяха извадени доц. Петър Шишков и неговата 20-годишна дъщеря Кристина, които бяха откарани в “Пирогов”. За съжаление и двамата починаха. Смяташе се, че вътре са още 22-годишният син на собственика на “Енигма” Тодор Попов и един 50-60-годишен мъж, с когото двамата дошли да върнат служебен микробус, който взели същия ден, за да си свършат някаква работа. Говореше се, че с тях е пристигнал и приятел на сина.

Специалисти по обезвреждане на взривове към отряда за борба с ткероризма на МВР успял да стигне с брониран автомобил “Пустинна котка” до единствения оцелял склад и да го обезопаси напълно, за да могат да започнат огледите.

Оцелелият студент е вторият пряк очевидец на трагедията. Той разказал, че всичко започнал с гръм откъм мястото, където били доц. Шишков и дъщеря му, а после започнали пламъци и други избухвания. Ако се приеме, че опитният доцент и дъщеря му не са допуснали някаква грешка, показанията на момчето насочват към версията, огласена и от “Труд news”, че експлозията е резултат от избухване на дефектен заряд. В първия момент младежът се скрил в микробус, но пламъците достигнали превозното средство. Тогава студентът излязъл, промушил се през дупка под телената ограда и успял да избяга в полето.

Излязъл на път, спрял автомобил, който го откарал далече от Елин Пелин до място, където пристигнала майка му да го вземе и прибере вкъщи.

Няколко часа по-късно експерти от МВР засекли сигнала от мобилния телефон, който преминал от Елин пелин до София и така открили младежа на адреса му.

При първия възможен оглед днес разследващия екип откри двете тела, за които се предполага, че са на сина на собственика и на неговия по-възрастен придружител. Назначени са ДНК експертизи, за да потвърдят самоличността им.

Прокуратурата: Разпитани са осем свидетели

Към настоящия момент са разпитани осем свидетели, сред които са охранителят и очевидецът, който е успял да избяга от складовете след инцидента. Това съобщи Наталия Николова, шеф на Софийска окръжна прокуратура. Тя уточни, че предстоят още много огледи, тъй като районът на складовата база е голям, има множество отломки, които трябва да бъда описани, след това ще бъдат назначени множество експертизи. Разследват се всички версии, предстои много работа, за да се изясни кой и защо е бил в складовете след работно време, каква е била организацията на работа, какво е количеството на пиротехническите изделия, дали съхранението им съответства на подзаконовите и законовите норми.

Вътрешният министър Калин Стоянов: Не пипайте разпилени в полето фойерверки

Очакваме в понеделник да са готови предупредителни табели, които ще разположим в района. Пътят около складовете ще бъде отворен, но предупреждаваме хората да не пипат и да не прибират разпилени при взривовете фойерверки или някакви части от тях, ако ги намерят в тревата или по нивите. Ще направим просеки до оградите да стигнат дотам пожарните автомобили и от безопасно разстояние да бъдат обливани местата с тлеещи останки. Чак когато районът е напълно безопасен, ще започнат подробните огледи, които може да продължат и една седмица.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"