Сунак свика парламентарен вот на 4 юли

Прогнозират загуба на торите

Предстои ожесточена кампания

Британският премиер Риши Сунак свика парламентарните избори в страната на 4 юли - по-рано, отколкото очакваха политици и коментатори, предаде Ройтерс.

Прогнозите са на вота управляващите сега консерватори, които са на власт от 14 години, да загубят от опозиционната Лейбъристка партия. Проучванията дават на лейбъристите преднина от 20% пред торите.

Анализатори определиха изтеглянето на изборите като рискована стратегия. Според Ройтерс Сунак е решил, предвид определени успехи в управлението като ограничаването на инфлацията и най-високия икономически ръст за последните години, че сега е моментът да поеме риск и да представи официално програмата си пред гласоподавателите.

В предизборната кампания предстоят ожесточени сблъсъци по въпросите, свързани с икономиката и отбраната.

Сунак и неговото правителство обвиняват Лейбъристката партия, че смята да вдигне данъците и че є липсва ясен план за Великобритания във все по-опасен свят.

Лейбъристите пък обвиняват правителството за 14 години слабо управление на икономиката, при което народът е обеднял, и за липсата на необходима за бизнеса стабилност. “Мислим, че страната плаче за парламентарни избори”, заяви пред репортери представител на лидера на лейбъристите Киър Стармър.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"