Събития по повод Деня на дипломацията

На 19 юли – Деня на българската дипломация – се навършиха 145 години от създаването на дипломатическата мисия. Това е професионалният празник не само на нашите дипломатически представители в чужбина, но и на работещите в МВнР, както и на десетки други организации, свързани с международното икономическо и културно сътрудничество. 

Женската организация на ПП ГЕРБ отбеляза празника по оригинален начин,  с представяне на книгата „Дипломация чрез литература“ с автор д-р Анжела Димчева в литературен клуб „Перото“ на НДК.

Основен фокус на монографията „Дипломация чрез литература“ е декадата 1977 – 1986 г., когато в София се провеждат шест издания на Международните писателски срещи, посетени общо от 880 писатели от 78 държави. Чрез този формат на непринудени срещи, разговори и излъчени декларации към ООН България дава сигнал, че конфронтацията от двете страни на Желязната завеса може да бъде преодоляна чрез езика на изкуството, чрез толерантни отношения на базата на културата.

Премиерата на книгата се водеше от Екатерина Йорданова – председател на Жени ГЕРБ. Тя говори за новоучредения клуб „Слово“, който обединява пишещи жени и мъже, пишещи за жени: „Когато говорим за литература, политическата принадлежност няма значение – имат значение глобалните и общочовешките теми. От всеки период в историята има какво да вземем. Епохата на социализма беше белязана от  тоталитаризъм, но даде и една жена колос в културната дипломация – Людмила Живкова.

В Деня на българската дипломация нека да споменем и че първата жена дипломат в света е българката Надежда Станчова. Вярваме, че няма по-добър инструмент за разрешаване на конфликтите от изграждане на дипломатически отношения. Опознавайки се чрез творчество, нациите са склонни да преодолеят различията си. Няма нищо по-силно от сближаването чрез култура. Да запознаваме децата от малки с културното многообразие, вместо да ги оставяме да играят на игри, в които се убива!“.
Анжела Димчева очерта основните акценти от книгата си и посланията, отправени от Международните писателски срещи. Тя се позова на документи от личния архив на Любомир Левчев. Изтъкна ролята на Людмила Живкова, която първа говори за отваряне на България към света чрез изкуство и култура; лансира идеята за събиране на писателски гласове в подкрепа на мира и поставя задача на Любомир Левчев да работи в тази посока.

Авторката разказа за ролята на българските посланици, които полагат неимоверни усилия да осъществят контакти с известни писатели, а Левчев ги посещава и ги кани лично. В периода на Студената война България предлага на световните интелектуалци една модерна опция за преодоляване на конфронтацията, на идеологическите, етнически и религиозни различия. Анжела Димчева прочете писмото на Роналд Рейгън до Шестата международна писателска среща, в което се казва: „Истинският мир почива  на зачитането на правата на човека, на желанието за мирно разрешаване на противоречията и на премахване на изкуствено поставените прегради пред свободното общуване на хора и идеи. Заглушаването на писателския глас подкопава мира. Ние се стремим към мир, който представлява нещо повече от липса на конфликти. Стремим се към мир, който да произтича от нашето съзнание, че като съседи уважаваме нашите права и задължения на човешки същества, онази възвишена искра на безкрайна добродетел, която прави конфликта между нас невъзможен“.

Така малка България ражда понятието „културна дипломация“. Десетки са цитатите от участниците, а някои техните мнения се превръщат в крилати фрази на 70-те и 80-те години. Например, Жан-Ерве Базен казва „Мирът – това е, когато синовете погребват бащите си. Войната – това е, когато бащите погребват синовете си, убити на война“. А Ърскин Колдуел заявява: „Неприятелите убиват неприятели, но приятелите никога не убиват приятели“.

Специален гост на събитието в „Перото“ беше Н. Пр. Закиа Ел Мидауи – посланик на Кралство Мароко в България. Тя направи вълнуващо изказване, като предложи книгата да бъде преведена на френски и английски език, да се разпространи чрез дипломатическите канали, за да научат за това значимо българско дело навсякъде по света. Тя поздрави  организаторите с думите: „Това е изключителна инициатива! Людмила Живкова наистина е била забележителна. Потопих се в историята и се пренесох в нейното време. Благодарение на нея и на хора като вас България има огромно влияние, тя е на трето място в света по отношение на културното многообразие. Въпреки липсата на средства от държавата, вие, българите сте истинско училище в сферата на културната дипломация. Благодарение на писатели като Анжела Димчева и на политици като Екатерина Йорданова“. 

По покана на Екатерина Йорданова, след събитието гостите посетиха „Моста на влюбените“, където разгледаха изложбата на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ), посветена на 10-годишнината от провеждането в София на 43-ия Конгрес на Международната транспортна федерация ITF и 25-годишнината от създаването на женската организация на ITF. Чрез нея се показва, че всяка една организация може да участва в процеса на дипломатически отношения между държавите и изграждане на добри отношения между нациите. 

„Световната транспортна организация обединява 20 милиона транспортни работници от цял свят. В София дойдоха 2000 делегати от 117 държави от всички транспортни сектори – въздушен, сухопътен, воден, включително логистика, рибарство и туризъм. За 10 дни проведохме един конгрес, 10 конференции и 36 съпътстващи събития, голяма част от които културни. Българските традиции, култура и история присъстваха през цялото време: от посрещането на гостите със здравец на летището и настаняването им в първия конгресен ден в Зала 1 на НДК със 100-те каба гайди, откриването с космическия глас на Валя Балканска, химна на България в изпълнение на тримата български тенори „Уникални гласове и „Вода“ на Елица и Стунджи, през концерта в Националния исторически музей в Бояна, до големият финал във Военна академия „Г. С. Раковски“ с концерта на Гвардейския оркестър и Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ . Когато тези 2000 души пристигаха в София, те не знаеха нищо за България. А когато си тръгваха, бяха запленени от страната и народа ни!“ – каза Екатерина Йорданова.
Изложбата на „Моста на влюбените“ може да бъде посетена до петък, 16 август 2024 г.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"