Разкриват богата палитра от ценни за организма вещества
Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Благородната аспержа /Asparagus officinalis/ е многогодишно тревисто растение, чиито млади стъбла представляват деликатесна храна и са причината за култивирането и отглеждането на този зеленчук с впечатляващо име. То е член на сравнително новосформираното семейство Зайчесянкови /Asparagaceae/, чиито членове са в близкородствена връзка с Лилиевите /Liliaceae/ и Луковите /Alliaceae/.
Деликатесният зеленчук не случайно е получил своето име. В началото на ХХ век е доста популярен сред земеделците у нас. Дори някои данни сочат България като водещ производител и износител на аспержи в сравнение с останалите европейските държави. Това може да ни звучи странно, но си има своето обяснение. След четиридесетте години, заклеймен като "буржоазна храна", той бързо е забравен и изместен от далеч по-популярните в днешно време култури, отглеждани по нашите ширини.
Аспержата няма да ви дари с изобилие само от едно - калории! Този зеленчук може абсолютно и безапелационно да бъде обявен за уникален и неповторим. Прекрасен източник на витамини К, В1, В2, В3, В5, В6, В9, А, С и Е, минерални вещества и микроелементи като мед, селен, фосфор, манган, цинк, желязо, магнезий, калций. В него се откриват антиоксиданти като лутеин, зеаксантин, кверцетин, глутатион и рутин, ценни вещества като холин, разтворими фибри, основно представени от инулин. И не на последно място - стероидните сапонини, са само част от неизброимото богатство на растението.
След впечатляващото изреждане на достойнствата на аспержите, следва подобно и при доказаните и предполагаеми ефекти върху човешкия организъм - противовъзпалително и имуномодулиращо действие, понижен риск от оксидативен стрес, превенция на редица ракови заболявания. Зеленчукът регулира и благоприятно въздейства върху функцията на храносмилателния тракт, най вече на тънките черва, спомага за нормализиране на кръвното налягане, предпазва от развитие на диабет тип 2.
Верен помощник е в борбата с излишните килограми, защото бързо създава чувство за ситост. Някои източници насочват вниманието и към регулация на еректилната дисфункция и най общо към проблеми, свързани с либидото. Наличието на значителни количества триптофан пък водят до заключението, че консумацията може да подейства като естествен антидепресант.
Важно е да отбележим, че този зеленчук е колкото питателен, толкова и деликатен. След като бъдат отрязани от майчиното растение, младите стъбла в сравнение с повечето зеленчуци бързо започват да губят от хранителната си стойност, така че колкото по-пресни са, толкова по-добре. Лесно можем да се ориентираме по това дали аспержите са твърди и стегнати, или са омекнали след дълго престояване на щанда.
За правилно съхранение е добре стъблата да бъдат завити с влажна хартия. Термичната обработка е препоръчително да бъде максимално щадяща, за да се съхрани богатството на уникалната палитра от ценни вещества. И съвсем няма да е грешка, ако кажем безценни.
Съавтор на статията на д-р Емилова е Веселин Станков
Той е завършил Биологическия факултет на СУ „Кл. Охридски“, специалност екология и следдипломен курс нутрициология пак там. Работил в Асоциацията на био търговците, Дружеството за защита на птиците и други екологични проекти. Един от създателите на първия изцяло веган ресторант в София. Повече от шест години е лектор-консултант в екипа на д-р Емилова.
Рецепти на главен готвач Илия Илиев
Крем супа от аспержи /1 порция/
Продукти: 3-4 стръка бели аспержи, по 20 г целина /глава/ и морков, 1 малък картоф, 1 стрък пресен чесън /или ½ скилидка стар/, ½ чаена лъж. кокосово масло, 100 мл кокосово мляко, по 1 щипка морска или хималайска сол, риган и индийско орехче
Приготовление: Почистваме внимателно аспержите с белачка за зеленчуци /ако тънката ципа не се отстрани, стават жилави/. Нарязваме ги, както и останалите зеленчуци на малки парчета, поставяме ги в поджодяща тенджерка и заливаме до нивото на зеленчуците с ода или предварително приготвен зеленчуков бульон. Варим да омекване. Прибавяме подправките, кокосовото масло и мляко и след минута отстраняваме от огъня. Пасираме супата и консумираме по желание с лимонов сок и ситно нарязан пресен кориандър или магданоз.
Аспержи на скара /1 порция/
Продукти: 8-10 стръка зелени аспержи, 1 скилидка чесън /или 1-2 щипки чесън на прах/, по няколко листенца риган и лимонена мащерка, 1 суп. лъж. сос териаки, 1 чаена лъж. дижонска горчица, 1 чаена лъж. зехтин, 1 щипка къри
Приготовление: Аспержите се почистват внимателно с белачка за зеленчуци. Скилидката чесън, ригана и мащерката се нарязват на ситно. Зеленчука поставяме в подходяща тавичка и заливаме със сос от всички останали съставки, разбити добре с тел или вилица. Оставяме за 20-30 мин. в хладилник. Печем на скара за минути, като обръщаме аспержите за равномерна обработка.
Вкусна и ефектна гарнитура към тях е пюре от лилави картофи.
Сваряваме на пара 2-3 лилави картофа /зависи от големината/. Обелваме ги и още докато са топли прибавяме 1 стрък див чесън- левурда, нарязан на ситно, 50 мл кокосово мляко и 1 щипка морска или хималайска сол и намачкваме до хомогенна смес.