Оранжевият пигмент присъства в състава на много растения
Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Витамините са интересна група вещества. Те са доста разнородни като структура органични съединения, а причината да ги наречем с това общо име се крие в думата вита, означаваща живот. И да, точно така е, това са вещества от чийто прием зависим, за да можем да осъществяваме жизнените си процеси.
При тях се крие и едно от доказателствата, че ние хората, изцяло зависим от растителните източници на храна. Хомо сапиенс е сред малкото бозайници, чийто организъм не може да синтезира свой собствен витамин С, а той, както знаем, се открива пълноценно в растенията. Като се изключат витамините А и D, които човешкият организъм може сам да образува при определени условия, всички останали с пълно право се наричат "витамини". При повечето хора под въздействието на слънчевите лъчи, и особено през летния период, организмът може да синтезира огромно количество витамин D3 - холекалциферол.
Тук обаче ще обърнем внимание на друг от мастноразтворимите - витамин А. Известен е с това, че е изключително ценен, за имаме здрава кожа и тъкани и впечатляващи коса и нокти.
Проблемът при лекомислена, дълготрайна и неправилна директна употреба на добавки, съдържащи витамин А, включително като мултивитамини е, че могат да се проявят ясно изразени опасни симптоми. Важно е да се знае, че големи количества витамин А може да се натрупат в черния дроб на животните и ако се прекали с употребата му, в същото време без да се консумират никакви растителни храни заедно с него, се проявяват признаци на хепатотоксичност. В исторически план трагични инциденти с полярни експедиции са се случвали точно поради интоксикация с витамин А от животински източници. Поставени в извънредни условия сред ледена безбрежност, изследователите са били принудени да консумират черен дроб и месо от полярни мечки и дори от кучета. Фаталният край на някои от тях се е оказвал предопределен.
Не така стои въпросът, ако приемаме растителна храна, съдържаща провитамин А /каротиноиди/, от който в нашия организъм се синтезира такова количество витамин А, точно колкото му е потребен. Тези пигментни вещества, както не рядко е ставало дума, имат ясно изразено антиоксидантно действие в човешкото тяло. Една част от тях то може да използва като прекурсор за синтез на същински витамин А, като с най-голямо значение е добре познатият бета-каротин. Процесът се осъществява с помощта и на други каротиноиди като алфа-каротин и бета-криптоксантин например. Тях си набавяме от оранжево цветните плодове и зеленчуци - моркови, тиква, кайсии, праскови, портокали, пъпеш, манго и др. Те сякаш искат да ни кажат с ярките си багри - избери мен, за да си здрав.
Способността за абсорбция и конвертиране на въпросните каротиноиди при различните хора обаче може да бъде различна. Това обуславя съдържанието на витамин А в храните да се измерва в ретинолови еквиваленти - RAE. Лесно можем да изчислим, че наличието на натурални оранжеви храни на трапезата е повече от достатъчно за задоволяване потребностите на човешкия организъм от въпросния витамин, но не само продуктите с тази ярка багра го съдържат. Типични зелени храни като граха и повечето зеленолистни зеленчуци изобилстват от него. Там обаче той е маскиран от друг мощен антиоксидант - хлорофила.
Както вече отбелязахме, за разлика от опасността за предозиране при прекомерен прием на витамин А, такава при неговите прекурсори не съществува. Може би непритеснителен страничен ефект ще е приятният здравословен меден тен, с който лесно може да се сдобием. Той е убедително описан от известните учени д-р Нийл Барнард и д-р Джоуел Фърман. Често лекарите, посветили дейността си на натуралната хигиена, дори стимулират хората към подобно поведение. Изключение правят добавките с чист бета-каротин, за които има някои смущаващи научни данни, добре представени и анализирани от д-р Майкъл Грегър.
Каротиноидите са мастно разтворими вещества и често чуваме съвети за комбинирането им с мазнини с цел по-ефективно усвояване. Това е така - комбинирането на храни, богати на каротиноиди с такива, богати на мазнини, действително повишава бионаличността на въпросните вещества, но тази практика далеч не е задължителна. Не се чувствайте длъжни да комбинирате фреша от моркови със зехтин например. Самото изцеждане на сока прави бета-каротина по-добре усвоим, същото се отнася и при сваряването им. Добавянето на прясно смлени семена към салатата от кореноплодни обаче е по-добрата идея за полезна храна с отличен вкус.
Съавтор на статията на д-р Емилова е Веселин Станков
Той е завършил Биологическия факултет на СУ „Кл. Охридски“, специалност екология и следдипломен курс нутрициология пак там. Работил в Асоциацията на био търговците, Дружеството за защита на птиците и други екологични проекти. Един от създателите на първия изцяло веган ресторант в София. Повече от шест години е лектор-консултант в екипа на д-р Емилова.
Рецепта на сътрудник Пламен Иванов
Фреш с моркови
Продукти:
150 мл сок от моркови,
100 мл сок от мандарина,
1 бр. банан,
шепа магданоз
Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на равномерна смес.
Рецепта на главен готвач Илия Илиев
Темпе на скара с пюре от грах /1 порция/
Продукти:
За темпето - 150 г мариновано темпе /пресовани белени ферментирали соеви зърна/.
За пюрето - 100 г зелен грах, по 1 стрък зелен чесън и зелен лук, по 15 г целина /глава/ и морков, 1 малък картоф, няколко листенца пресен джоджен, по 1 щипка морска или хималайска сол и къри, 1 чаена лъж. зехтин екстра върджин.
Приготовление:
Темпето изпичаме за кратко на скара.
Грахът и всички останали съставки, нарязани на ситно /без зехтина/ слагаме в подходяща тенджерка, доливаме вода да ги покрие и варим до готовност в покрит съд. Дръпваме от огъня, добавяме зехтина и пасираме до равномерна смес.
По желание се консумира с лимонов сок.