Съвместно учение във Видин проигра ситуация за тежък инцидент на пътя, верижна катастрофа с пострадали

Съвместно областно учение на Единната спасителна система при пътно транспортни произшествия (ПТП) се проведе  днес във Видин. Бяха проиграни на практика действията на компетентните органи при получаване на сигнал за инцидент на пътя с пострадали при верижна катастрофа от пет автомобила, съобщават от Областната администрация. Пълно мащабното учение се проведе на пътен възел „Макреш“, неизползван участък от скоростен път Видин – Ботевград в посока Видин, при спазване на изискванията за безопасност. То се проведе под егидата на областния управител на област Видин ни Арутюнян и премина в два основни етапа.

В първия етап бе направена оценка на състоянието на пътниците в петте катастрофирали автомобила и оказване на първа долекарска помощ на място на по-леко пострадалите. В два от автомобилите, които бяха разрязани със специализирана аварийно-спасителна техника, имаше затиснати пътници, които бяха извадени от автомобилите и транспортирани от екип на центъра за спешна медицинска помощ до видинската болница.

По време на втория етап, вследствие на рязането и получаването на искри, възникна пожар и бе проиграна реакцията на екипите. Те  загасиха пожара, като ограничиха щетите само в горящия автомобил, след разчистване мястото на произшествието със специализиран контейнеровоз с кран и репатрак, пътя  можеше да се използва.

В учението, което е част от Годишната план-програма за безопасност на движението по пътищата на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в област Видин, се включиха силите и средствата на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Видин, сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР, Център за спешна медицинска помощ, Български червен кръст, както и представители на Областно пътно управление, Община Видин, Областен отдел “Автомобилна администрация“, спасителен отряд на сектор „СОД“ към РД „ПБЗН– гр. Монтана.

Целта на занятието бе координиране действията на институциите за ефективно и адекватно реагиране при верижна катастрофа, настъпила следствие на висока скорост от страна на участниците в движението и неспазване на необходимата дистанция. Директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) комисар Стилиян Пешев даде отлична оценка за проведеното учение, а институциите са се справили много добре, комуникацията между тях е била на много добро ниво и всички задачи, които предварително са били поставени, са изпълнени в пълен обем.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова, Труд news, Видин

Този уебсайт използва "бисквитки"