Съд в Париж удължи ареста на Павел Дуров

Френски съд е удължил ареста на основателя на "Телеграм" Павел Дуров. Той беше задържан от полицията в събота вечерта при пристигането си в Париж.

Задържането на Павел Дуров е продължено с 48 часа. Той може да остане в ареста до 96 часа, след  което да му бъдат повдигнати обвинения или да бъде освободен, съобщи БНР.

39-годишният милиардер - собственик на мрежата "Телеграм" - бе задържан във Франция вследствие на разследване на френската служба за борба с насилие над непълнолетни, както съобщава радио "Франс Инфо". Разследването на съдебната полиция го уличава в липса на сътрудничество и недостатъчна модерация на приложението, с което допринася за киберпрестъпност, свързана с търговия с наркотици, измами и сексуална експлоатация на деца.

"Телеграм" спазва всички закони на Европейския съюз, включително и за цифровите услуги. Модерацията на платформата съответства на стандартите в сектора", се казва в позиция на комуникатора.

Мандатът за задържане на Дуров важи само за територията на Франция, където той кацна в събота вечерта с частен самолет. Пристигането му в Париж е странно, тъй като не може да не е знаел, че е обявен за издирване - коментира пред "Франс Инфо" Никола Арпажиан, специалист по киберсигурност.

През 2021 г. Дуров е получил френско гражданство по ускорена процедура.

Френското външно министерство заяви, че няма да коментира задържането на Дуров, за да не засегне независимостта на съдебната система.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"