Съд издаде заповед за арест на вдовицата на Навални в Русия, тя отговори с жестока атака към Путин

Съд в Москва издаде заповед за арест на вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални по обвинение в екстремизъм, съобщиха държавни медии, а сега тя коментира това в социалната мрежа X. 

„Когато пишете за това, не забравяйте да напишете основното: Владимир Путин е убиец и военнопрестъпник. Мястото му е в затвора, и то не някъде в Хага, в удобна килия с телевизор, а в Русия - в същата колония и същата килия два на три метра, в която той уби Алексей“, съобщи Юлия Навални в социалната мрежа X след новината, че съдът е издал заповед за нейния арест, предава BBC.

Обвиненията, повдигнати задочно срещу Юлия Навални, която живее извън Русия, се отнасят за нейното предполагаемо "участие в екстремистко общество". Навални беше най-значимият руски опозиционен лидер през последното десетилетие. Той почина през февруари в затвора. Руските власти казаха, че е починал от естествена смърт, но вдовицата му отрече, добавяйки, че е бил "измъчван" и "гладувал и по-късно убит" от руския президент Владимир Путин. 

Московският съд постанови, че Юлия, която обеща да продължи работата на съпруга си, трябва да бъде задържана. Решението означава, че тя ще бъде арестувана, ако стъпи в Русия.

Обвиненията може да са свързани с решение от юни 2021 г. на московски съд, който забрани три организации, свързани с Навални, като ги нарече „екстремисти“. Този месец тя беше избрана за председател на базираната в САЩ Фондация за правата на човека, организация с нестопанска цел, която работи за насърчаване и защита на човешките права по света. По този повод Юлия каза, че ще използва ролята си, за да засили борбата на привържениците на съпруга си срещу Путин.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"