Съдия даде урок по математика на КАТ и намали глоба

И полицаите трябва да четат Закона за движение по пътищата

При по-ниската санкция не се взема книжката

Нарушителят бил засечен да кара на улица в Пловдив със 104 км/ч, вместо със разрешена скорост до 50 км/ч. По снимката му е издаден електронен фиш и му е наложена глоба от 700 лева и принудителна административна мярка - вземане на книжката за 3 месеца.

Изрично обаче е отбелязано, че от превишението от 104 км/ч полицията отчита толеранс от 3%, посоча в. “Марица”. И тук идва ролята на съдия Божидар Кърпачев. В решението си той сочи, че намалено с 3% числото 104 става 100,88.

Това значи, че превишението на шофьора е 50,88 км/ч. Законът обаче борави с цели числа, затова съдия Кърпачев е категоричен, че скорост от 100,88 км/час “следва да се закръгли към цяло число, което при спазване на принципа за гарантиране правото на защита на наказаното лице следва да се извърши по най-благоприятния за него начин” - към 100 км/ч.”

Така превишението става 50 км/ч, а не над 50 км/ч и виновният шофьор се наказва по предишната 5-а точка от ал.1 на чл. 182 от ЗдвП и за движение с над 40 км/ч глобата му става 600 лева и не му се взема книжката за 3 месеца.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"