Съдът маха екостикера от стъклата на автомобилите (обзор)

Отмениха текстове от наредба на транспортното министерство

С 10% може да намалее цената на годишния технически преглед

Частна печатница спечели милиони

Върховният административен съд (ВАС) отмени текстове от наредбата за годишните технически прегледи, според които на пунктовете трябва да се лепят стикери с екологична категория по предните стъкла на автомобилите. Решението е от 15 юли и за него съобщи на “Труд news” адвокат Петър Славов, който атакува наредбата за екостикерите като незаконна и спечели делото.

Разделянето на автомобилите на 5 екологични категории, които са различни от категориите Евро 1, Евро 2... и Евро 6, които се дават от производителите на моторни превозни средства (МПС), започна в България на 12 юли 2021 г. с промени в наредба Н-32 на Министерството на транспорта и съобщенията. Оттогава по предните стъкла се слагат стикери с чип и антенка, която излъчва информация за съответната екокатегория. Стигна се обаче до абсурда същите екостикери да се лепят на електрически автомобили, трамваи, тролеи с нулеви емисии на изгорели газове, че даже и на каравани и ремаркета, които изобщо нямат двигател. За 3 години по поръчка на автомобилната администрация - бившата ДАИ, в частната печатница “Демакс”, свързана с депутата от БСП Петър Кънев, бяха напечатани милиони стикери. За тези три годината цената на годишния технически преглед, който е задължителен за всеки български шофьор, от 40 лева стана 100 лева. С махането на лепенката има шанс цената да намалее поне с 10-ина лева.

“Труд news” многократно писа за безсмисления и скъп екостикер, но абсурдът стана още по-пълен, след като се разбра, че Столична община няма нито едно устройство за четене на информацията в екостикера. А това засега е единствената община у нас, която от 1 декември 2023 до 29 февруари 2024 г. въведе нискоемисионни зони със забрана за движение на автомобили с двутактови двигатели от най-ниските екокатегории.

Решението на ВАС не е окончателно и Министерството на транспорта може да го обжалва пред Петчленен състав на ВАС. Но то е ясен сигнал към общините да не купуват устройства за четене на ненужната лепенка в купето. Всяка камера автоматично, всеки катаджия или общински служител на таблета или на смартфона си, може по номера на автомобила да провери каква екокатегория има и дали е нарушил забраната.

Адвокат Петър Славов пред “Труд news”: Вместо да обжалват, чиновниците да изпълнят решението

Не изключвам от Министерството на транспорта и съобщенията да обжалват решението на ВАС. Но за мен това действие ще е единствено с цел проточване във времето, защото мотивите на Тричленния състав на ВАС са ясни и категорични - в наредбата са допуснати съществени нарушения. Много е вероятно по-горната инстанция да потвърди решението.

Смятам, че то по никакъв начин не пречи на нормалното провеждане на годишните технически прегледи и вместо да го обжалват, нека от транспортното министерство да го изпълнят като издадат едни нормални правила за екологичните категории на МПС, тези категории да бъдат отчитани автоматично от камерите по номера на автомобила, при нарушение автоматизирано да се подава сигнал към най-близкия патрул на КАТ и ДАИ за проверка и без лепене на стикери по стъклата.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"