Наложиха арест на Румен Гайтански-Вълка

Решение на Софийски градски съд

Не съм престъпник, не познавам Стоян Мавродиев, заяви бизнесменът

Имало достатъчно доказателства

Софийски градски съд наложи постоянен арест на бизнесмена Румен Гайтански, по прякор Вълка. Гайтански е обвинен от прокуратурата по аферата с кредит от 150 млн. лв. от Българска банка за развитие (ББР).

Заедно с него са обвинени бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев, както и адвокат Иван Емилов Георгиев, бивш съдия и говорител на Съюза на съдиите в България до 2016 г. Последният бе пуснат от килията срещу 50 000 лева гаранция.

Мавродиев още се издирва.

Както “Труд news” писа Гайтански се предаде доброволно в петък. Адвокат Константин Симеонов разказа, че клиентът му се е явил доброволно още в четвъртък в Комисията за противодействие на корупцията. Оттам обаче го върнали и пренасрочили призоваването на Гайтански за петък в 15 ч., когато бизнесменът се явил доброволно.

Според прокуратурата милионите от държавната банка ББР са отпуснати с подписа на Мавродиев през 2019 г. на “Роудуей кънстракшън” АД, за да изкупи акциите на фирма за инертни материали, като основният пакет в нея държи фирмата “Био майнинг” на Вълка, която е регистрирана от Иван Георгиев. Оказва се, че гаранциите се фалшиви, а същият адвокат през 2021 г. става шеф на на “Роудуей кънстракшън” АД. Пета година дружеството нито връща кредита, нито го обслужва.

Според съда имало достатъчно събрани доказателства по делото, сред тях имало и много свидетелски показания.

Магистратите уточниха, че на този етап става въпрос за работно обвинение, а престъпното деяние било с особено висока обществена опасност.

В съдебната зала Гайтански заяви, че иска да бъде разпитан, че не е престъпник и няма намерение да се укрива. Каза и, че не познава Стоян Мавродиев. Защитата му пък настоява, че обвинението е сбъркано.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред по-горна инстанция.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"