Съдът одобри екстрадиция на българин за оскверняване на мемориала на Холокоста в Париж

Софийският апелативен съд одобри екстрадицията във Франция на един от тримата българи, издирвани заради вандалския акт срещу Главния мемориал на Холокоста в Париж, извършен през май, предаде АФП.

35-годишният Георги Филипов е обвинен, че е направил червени знаци с ръце върху Стената на праведниците. На нея са изброени имената на 3900 души, защитавали евреи по време на нацистката окупация на Франция през Втората световна война.

Вандалският акт е извършен по време на засиленото напрежение във Франция във връзка с войната между Израел и Хамас. Съдът постанови Филипов да бъде задържан до прехвърлянето му. И двете решения подлежат на обжалване в 5-дневен срок, информира БГНЕС.

„Съдът постановява решение, с което допуска изпълнението на европейската заповед за арест, издадена от френски прокурор, за трансфер на българския гражданин Георги Филипов във връзка с наказателно дело срещу него във Франция“, каза съдия Мирослава Тодорова.

Филипов моли съда да отхвърли искането за екстрадиция. Френската прокуратура започна наказателна проверка за увреждане на защитена историческа сграда с национални, етнически, расови или религиозни мотиви, след като паметникът беше осквернен. Други сгради в централната част на Париж също бяха изрисувани с бои.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"