Съдът решава днес за Вълка

Арест или свобода

Очакват се още обвинения

Софийски градски съд ще решава днес дали да наложи арест или да освободи бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. Той е обвинен за кредитната афера за 150 млн. лева от Българска банка за развитие (ББР). Заедно с него са обвинени бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев, както и адвокат Иван Георгиев.

Както “Труд news” писа, Румен Гайтански се предаде в петък. Според адвокат Константин Симеонов, клиентът му се е явил още в четвъртък в Комисията за противодействие на корупцията. Оттам обаче го върнали и пренасрочили призоваването на Гайтански за петък в 15 ч., когато бизнесменът се явил доброволно.

В петък от килията бе пуснат срещу 50 000 лева гаранция адвокат Иван Георгиев, бивш съдия и говорител на Съюза на съдиите в България до 2016 г. Все още се издирва Стоян Мавродиев.

Милионите от държавната банка ББР са отпуснати с подписа на Мавродиев през 2019 г. на “Роудуей кънстракшън” АД, за да изкупи акциите на фирма за инертни материали, като основният пакет в нея държи фирмата “Био майнинг” на Вълка. Оказва се, че гаранциите били фалшиви. Пета година дружеството не връща кредита. Очаква се по аферата да има още обвиняеми.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"