Съдът решава законна ли е акцията на Рашковото МВР

Магистрат, осъдил Цветан Цветанов, си направи отвод

Според прокуратурата разследването е опорочено

Съдия от Софийския градски съд решава законна ли е акцията „по неотложност”, при която цивилни и униформени полицаи нахлуха в четвъртък вечерта в домовете на знакови лица от ГЕРБ. Задържани за 24 часа по Закона за МВР бяха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на партията Севдалина Арнаудова.

По-късно стана ясно, че при претърсванията в дома на Борисов не е намерено нищо, а от жилището на Арнаудова са иззети снимки от партийни събития и тефтер, в който Арнаудова си записвала ангажиментите.

Днес - първият работен ден от новата седмица, протоколите „за неотложност” бяха дадени от МВР за одобрение в СГС. Произнасянето се очакваше докъм 15 ч, но тогава стана известно, че съдия Тони Гетов си е направил отвод от казуса. По-късно бяха оповестени и мотивите му - през 2013 г. той прочел осъдителна присъда по едно от делата срещу Цветан Цветанов, който по онова време бил заместник-председател на ГЕРБ. Съдия Гетов решил да се оттегли, за да няма съмнения, че евентуално негово решение може да бъде обявявано за пристрастно.

Делото било разпределено на съдия Вера Чочкова, но до редакционното приключване на броя не стана известно нейното решение.

Както писа „Труд”, в петък вечерта Софийска градска прокуратура обяви, че самото разследване на Борисов, Горанов и Арнаудова е опорочено, тъй като е ръководено от некомпетентен разследващ орган - дознатели от МВР.

Досъдебното производство е образувано за изнудване чрез заплахи, извършвано в период от 2014 до декември 2019 г., когато и тримата са лица от състава на Министерския съвет и според Наказателно-процесуалния кодекс следствието трябва да се води от следовател, а не от разследващ полицай.

Не е била налице и хипотезата „за неотложност” при полицейската акция, тъй като сигналът на „БОЕЦ” е от 10 декември, по него над 3 месеца е имало проверка, по която са снемани сведения до въпросната дата 17 март. Но най-важното, което прокуратурата обяви че, няма събрани достатъчно доказателства, за да може да се повдигне обвинение на когото и да е от тримата.

Отделно от това по друга процедура Административен съд-София трябва да разгледа жалбите на адвокат Менко Менков срещу заповедите за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова за 24 часа по Закона за МВР

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Арест без доказателства - това е огромен проблем

Никой не е над закона, дори и правителството

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира ареста на Борисов днес, когато започна изграждането на разширението на третата линия на метрото.

Арест на лидера на най-голямата опозиционна партия без достатъчно надеждни доказателства е огромен проблем и голям скандал. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод задържането на Бойко Борисов през миналата седмица. Днес градоначалникът присъства на строителната площадка за разширението на третата линия на софийското метро.

„Не коментирам всички пропуски, признати от по-голямата част от водещи експерти и анализатори, които никой не може да заподозре в симпатии към ГЕРБ”, каза Фандъкова. Според нея е притеснително, че се пристъпва към арест без доказателства. „Не говоря за следствени действия, за обвинения, говоря за арест. Това за мен е възможно да цели две неща - от една страна да бъде пренасочено вниманието от тежки проблеми, които съществуват, или просто да вдигне имиджа на правителството в момент, в който той спада”, заяви столичният кмет.
На въпрос дали Фандъкова лично изпитва притеснения за себе си, тя каза, че всички трябва да се притесняват от начина на действие. И допълни, че е съгласна с едно с министър председателя и това е, че никой не е над закона. „Никой не е над закона, дори и правителството”, отсече Фандъкова.

Министър-председателят: Умопомрачаващо е

„Ужасно странно за мен е, че от година и нещо се знае, че има такъв случай, има публична информация. Г-н Божков на кой ли не го каза и за мен е умопомрачаващо как българската прокуратура даже не си е казала „Дай да направим един скайп разговор с тоя човек”. Така говореше днес премиерът Кирил Петков пред журналисти.

После разви мисълта си какво общо има между дирекцията за евросредствата и твърденията на Васил Божков.

„Къде е връзката. Ако един човек - хипотетично, е корумпиран, той не е корумпиран само за български левове и евро, то това е и неговия начин на управление. От друга страна знаем, че евро­проектите са концентрирани в много малък брой фирми. Има голяма опасност според мен - ако в единия случай правите корупция, то да има корупция и в управлението.

Аз свидетелствах, че според мен този доклад дава опасността и потенциала, че е имало нередности под ръководството на г-н Горанов и така информация може да предизвика обаждания, скривания на документи и други. Станах свидетел на този доклад”, добави Петков. Според него нямало никакъв конфликт на интереси, че съпрузите на двете европрокурорки работят в държавната администрация.

Из протокола за разпит на свидетеля Кирил Петков

Информирах МВР за предприемане на необходимите мерки и действия

Факсимиле от Протокола за разпит на „първия свидетел” по новобразуваното досъдебно производство, по което последва акцията „по неотложност”, при която бяха претърсени домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, после тримата бяха задържани за 24 часа.

Факсимиле от Протокола с разпита на Кирил Петков от 17 март бяха публикувани днес в сайта „Афера”. Като писа „Труд”, българският премиер дава показания като първи свидетел по образуваното същия ден досъдебно производство, по което към 20 ч са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Разпитът се води от разследващия полицай Н. В. и започва в 13 ч и 55 минути. Продължава 20 минути и приключва в 14,15 ч. Преди това с лека ръка Кирил Петков се разписва под стандартния текст от протокола, че е уведомен какви са задълженията му като свидетел и че разбира наказателната отговорност, която носи по чл. 290 от НК. (Той така се беше подписал и под невярна декларация по чл. 313 от НК - б. р.).

„По случая мога да заявя следното: 

От средата на месец декември 2021 г. заемам длъжността „министър председател” на Република България. В тази връзка по моя покана на 16 март 2022 г. имах среща с г-жа Лаура Кьовеши... В хода на срещата разговаряхме с г-жа Кьовеши за казуса, свързан с информацията, подадена от Васил Божков във връзка с неговите твърдения, че е изнудван от г-н Владислав Горанов, г-н Бойко Борисов и г-жа Севделина Арнаудова и че г-на Владислав Горанов е получавал средства в големи размери и чрез неупражняване на ефективен контрол от страна на Държавната комисия по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили средства, надвишаващи половин милиард лева, както бях информиран от доклад на АДФИ от 21.06.2021 г.
Аз изразих загриженост за адекватна реакция от страна на българската прокуратура по този случай. Г-жа Кьовеши ме уведоми, че от страна на Европрокуратурата в кратки срокове ще бъдат предприети действия в обхвата на тяхната компетенция.

Допълнително във вчерашния ден получих доклад със задълбочен анализ от Министерството на финансите върху дейността на Изпълнителна агенция ОСЕС (Одит на средствата от ЕС) и Дирекция „Национален фонд” при МФ относно систематични дефицити в управлението и контрола на средствата от еврофондове по време, когато г-н Горанов е бил министър на финансите. Моите притеснения са, че ако се окажат верни твърденията, изнесени от г-н Божков и в медийното пространство и това води до предположението, че г-н Горанов е участвал в корупционни действия, то гореописания доклад може да бъде индикативен, че има риск подобни действия да са били свързани и с нивото на контрола върху Дирекция „Национален фонд” при МФ и ИА ОСЕС.

След вчерашното събитие аз имам притеснение, че ако засегнатите лица се сдобият с информация за тези нови събития има риск те потенциално да повлияят на обективното разследване и да затруднят разкриването на обективната истина, чрез потенциално унищожаване или укриване на вещи и документи, както и потенциално оказване на влияние върху свидетели.

Информирах ръководството на Министерството на вътрешните работи незабавно с тези факти, за предприемане на необходимите мерки и действия в рамките на тяхната компетентност. От разговора с министъра на вътрешните работи разбрах, че вече има образувана преписка по случая в Главна дирекция „Национална полиция”.

Адвокат Менко Менков: Разпит на Божков от европрокурор няма правна стойност

„Ние подготвяме петиция до Европейската комисия, до европейския комисар по правосъдие и вътрешен ред и до европейския омбудсман. Те трябва да извикат за отчет европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и да є зададат въпроси”, каза днес адвокат Менко Менков.

„Ако делегиран прокурор е разпитал Васил Божков пет часа с видеоконферентна връзка или друг способ, трябва да се попита какво общо има Европейската прокуратура с Васил Божков. Нейната задача е да разследва трансгранична престъпност на огромна стойност или да е злоупотреба с евросредства. Европейската прокуратура не може да се занимава с никакви изнудвания и ако действително са разпитали Божков, са си превишили правата за неща, които не са от тяхната компетентност. Няма правна стойност подобен разпит”, каза защитникът, цитиран от ПИК.

Шефът на спецпрокуратурата Валентина Маджарова: От Дубай няма отговор на искането ни за правна помощ

Не се знае дали ОАЕ разрешава разпит по видеовръзка

Валентина Маджарова, ръководител на Специализараната прокуратура.

От Обединените арабски емирства (ОАЕ) до момента няма отговор на искането за правна помощ, изпратено във връзка с повдигнатите задочно обвинения на Васил Божков. Това стана ясно днес от думите на Валентина Маджарова, ръководител на Специа­лизираната прокуратурата, където се води делото срещу Васил Божков.
По новообразуваното на 17 март от полицай от МВР досъдебно производство за изнудване чрез заплахи на Васил Божков, той се явява свидетел и в това качество могат да му бъдат взети показания, но въпросът следва да се реши от Софийска градска прокуратура, която наблюдава това разследването. В такъв случай „видеконферентна връзка може да се осъществи, ако правната система на ОАЕ го позволява”, уточни Христо Кръстев, говорител на спецпрокуратурата.

Колкото до разследването, което се води от спецпрокуратурата срещу Божков от 2020 г. насам, по него има още обвиняеми, включителни и длъжностни лица от комисията по хазарта припомни прокурор Маджарова. „По него качеството на господин Божков е на обвиняем. И точно, защото той е в качеството на обвиняемо лице видео­конферентна връзка няма как да бъде направена, без да се нарушат неговите права”, оябсни Маджарова.
Говорителят Христо Кръстев допълни, че преди обвиняем да бъде разпитан, трябва писмено да му се връчи обвинението. „Наказателно-процесуалният кодекс на България предвижда, че прокурорът трябва да състави писмено обвинение, което да бъде предявено лично срещу подпис на обвиняемото лице. Преди извършване на тези действия от страна на прокуратурата не може да се извършва разпит на обвиняемо лице”, каза още Кръстев.

Европейската прокуратура за „Труд”: Трима европрокурори наблюдават и контролират делата

Всяко разследване, включително и тези в България, ще бъде наблюдавано и контролирано от трима европрокурори от други страни. Така отговориха днес от Европейската прокуратура на въпроси на „Труд”. По-рано от иинституцията, ръководена от Лаура Кьовеши, потвърдиха, че са получили няколко сигнала от България, „съдържащи сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители”, но отказват подробности, за да не се застрашава изходът от разследванията.

„Трябва да знаете, че, за да гарантираме независимостта на нашите разследвания, ние работим с постоянни камари. Делата се разпределят на случаен принцип в една от 15-те постоянни камари в Европейската прокуратура. Всяка постоянна камара има трима европейски прокурори, които наблюдават и контролират делата. Така че всяко българско разследване винаги ще бъде наблюдавано от трима европейски прокурори от други страни от ЕС (не от България). Тази структура добавя допълнителна независимост към нашите оперативни дейности”, уточниха от Европейската прокуратура пред „Труд”.

Манфред Вебер изпрати евродепутати в София

Хората на ЕНП поискаха да се срещнат с Петков, Рашков и Гешев

Сред ареста на лидера на най-голямата опозиционна партия и бивш премиер Бойко Борисов, шефът на ЕНП Манфред Вебер изпрати спешно в София мисия от евродепутати на ЕНП. От ранния следобед в страната ни са председателката на комисията по бюджетен контрол Моника Холмайер от Германия и говорителят на ЕНП в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента Йерун Ленаарс от Нидерландия.

Евродепутатите на ЕНП трябва да проучат фактите и обстоятелствата около ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара на бившия министър-председател Севдeлина Арнаудова.

Представителите на ЕНП са поискали срещи с премиера Кирил Петков, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев.

Утре депутати и ръководството на ГЕРБ ще се срещнат с посланиците на страните членки на ЕС, както и с посланика на САЩ в България Херо Мустафа. Дипломатите ще бъдат запознати с нарушенията при задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В сряда цялата група на ЕНП ще бъде запозната със заключенията на пратениците на Манфред Вебер в София.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"