Съдят адвокатка и съдебен лекар за данъчни престъпления

Окръжният съд във Велико Търново пет пъти е връщал делото на Окръжна прокуратура-Габрово заради процесуални нарушения

Съдят адвокатка и съдебен лекар от Габрово за укриване на данъци. Делото срещу 56-годишната Мария И. и Янко К. /52 г./ е насрочено за 29 ноември в Окръжния съд във Велико Търново.
Процесът е на основание внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Габрово, с който двамата подсъдими са обвинени в данъчни пресления.
Мария И. ще отговаря за това, че в това, че в периода от 7 февруари 2011 г. до 24 април 2012 г. в ТД на НАП-Велико Търново - офис в Габрово, при условията на продължаваното престъпление избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери на обща стойност 13104,78 лева.
Освен това тя е обвинена, че на 5 март 2012 г. в адвокатската си кантора в Габрово дала дар от 3500 лева на обвиняемия Янко К., във връзка с неговата дейност като вещо лице, назначено от съда. Той е извършил множество експертизи по дела на нейни клиенти, при което нарушил служебните си задължения по чл. 149 ал. 3 и 4 НПК и чл. 199 ГПК - предоставял заключенията си извънпроцесуално на нея вместо да ги представи единствено в съда и на разследващите с препис за нея като страна, който тя надлежно да получи.
На Янко К.е повдигнато обвинение и за това, че в периода от 10 януари 2011 г. до 22 март 2012 г. в МБАЛ „Д-р Тота Венкова" в Габрово, като началник отделение „Съдебна медицина“, присвоил от връчените му в това му качество на длъжностно лице пари на лечебното заведение на обща стойност 1411 лева. Установено е, че е получавал многократно в кабинета си пари на болницата на ръка от пациенти за извършени прегледи и издадени медицински документи, които трябвало да внесе в касата, но се разпоредил с тях за лични нужди.
Той ще отговаря и за това, че на 5 март 2012 г. в кантората на Мария И. поискал и приел от нея 3500 лева заради извършени експертизи.
Делото е разглеждано от Окръжен съд – Велико Търново, по което е произнесена присъда. Решението е отменено след обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново и казусът е върнат за ново разглеждане от друг състав на първата инстанция. Впоследствие, Окръжните съдии пет пъти са връщали обвинителния акт на Окръжна прокуратура – Габрово за отстраняване на процесуални нарушения. Последният път е през март 2021г.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"