Съдят клошари, пребили до смърт свой събрат

Двама клошари отиват на съд за убийството на свой събрат, което извършили с особена жестокост, съобщиха от прокуратурата във Варна. Тялото на жертвата - 63-годишният бездомник Иван К., бе открито от водолази в наводненото приземие на строеж на 20 януари, след като един от убийците - 58-годишният Димитър Д., сам отиде в полицията и направи признания.

От 4 г. куцият Димитър се прехранвал с просия пред Катедралата и спял в близкия подлез. Миналата година се запознал с пристигналия от Австрия 46-годишен Валери М. Двамата, Иван и още един клошар заедно се настанили в изоставен строеж до жп гарата. На 6 януари четиримата излезли от убежището си да търсят прехрана. В студа Иван се сгрял с ракия, но се почувствал зле и се върнал да почива в строежа. Когато събратята му се прибрали,пламнала кавга за пари и разхвърляни вещи. Валери и Димитър се нахвърлили върху легналия Иван с юмруци и бастун, който се счупил при побоя. След като жертвата им спряла да мърда, увили окървавеното тяло в юрган, завързали го със сезал и го хвърлили в пълното с ледена вода приземие.

Липсата на клошаря направила впечатление на търговците от пазара, тъй като той редовно ходел да им помага за дребни пари. На 12 януари полицаи направили проверка в подслона на бездомниците. Задържали Валери, тъй като бил обявен за издирване в Австрия. Съучастникът му Димитър изчакал още 8 дни, преди да отиде в полицията и да посочи къде е трупът. Тройната съдебно-медицинска експертиза установила, че Иван е удушен, счупена била и гръдната му кост, а по цялото му тяло имало множество травми от зверския побой. Извършителите са в ареста и вероятно дълги години няма да им се налага да търсят подслон, тъй като за тежкото престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 15 г. до доживотен затвор без замяна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"