Съдят мъж, дал подкуп за брак на българка с нелегален чужденец

Окръжната прокуратура в Монтана предаде на съд  Г.Г., обвинен в даване на подкуп на общински служител, за да сключи брак между българка и незаконно пребиваващ у нас чужденец, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Престъплението е било извършено на 25 юли 2017 г., когато подсъдимият Г. Г.  пристигнал в община Медковец с още двама мъже и една жена.  Г. и единият от мъжете се представили като свидетели на церемонията, а заедно с тях били и кандидат младоженците – българка и гражданин на Пакистан.

Г. Г попълнил заявление за сключване на брак, което заедно с останалите декларации било подписано от нашенката и чужденеца. В комплекта  подадени от  Г. документи обаче общинският служител открил и банкнота от петдесет евро. На въпроса какви са тези пари, обвиняемият казал, че ги дава „за почерпка“. Общинарят отказал да вземе подкупа, но Г. Г.  бързо си тръгнал.

Все пак общинарите придвижили документите и уточнили дата, на която да венчаят младоженците. Но в уречения ден мераклиите за брак не се появили. А потърсения по телефона Г. Г. обяснил, че сватба няма да има, защото пакистанецът избягал. Той настоял обаче да му върнат и документите, и подкупа от 50 евро. Но общинарите вече  били предали парите заедно със сигнал за подкупа на ДАНС.

Досъдебно производство по случая установило, че кандидат младоженецът - роденият в Пакистан М.А., незаконно е пребивавал в България. Според прокуратурата с даването на подкуп на общински служител, обвиняемият Г. е искал да улесни сключването на фиктивен граждански брак. Предстои разглеждането на делото в съда. За даване подкуп на длъжностно лице законът предвижда до 6 години затвор и глоба до 5 000 лева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"