Съпругата на Зеленски се срещна в Истанбул с бойци от Азов (СНИМКИ)

Украинската първа дама Олена Зеленска се е срещнала в Истанбул с бойци от Азов, освободени в рамките на сделка с Русия за размяна на пленници, съобщи "Дейли сабах". 

Зеленска е публикувала в туитър пост за срещата си с командири, защитавали стоманодобивния завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, и техните семейства. На срещата е присъствал и ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак.

"Срещнах се с героите от "Азов" в Турция - благодарих за борбата и издръжливостта. Андрий Ермак помогна за организирането на среща със семействата им. Това е важен ден, но предстои още дълъг път. Украйна ще се бори за свободата и завръщането на всеки човек у дома", написа тя.

Във вторник Ермак заяви, че "лично е благодарил" на шефа на турското разузнаване Хакан Фидан за неотдавнашната размяна на пленници с Русия.

Турция изигра важна роля в сделката, в резултат на която Москва освободи 215 украински войници в замяна на 55 руски военнослужещи миналия месец, напомня "Дейли сабах".

През уикенда Ермак пристигна в Турция за срещи с висши турски служители, включително с президентския говорител Ибрахим Калин, както и със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

В Туитър Ермак заяви, че се е срещнал с ръководителя на турската Национална разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан и "лично му е благодарил за това, че е улеснил освобождаването на 215 войници и е осигурил условия за защитниците на "Азовстал" в Турция".

"Украйна високо оценява надеждното партньорство с Турция и очаква тясно сътрудничество в бъдеще", добави той.

В понеделник Ермак се срещна и с петима украински военнослужещи, които са били сред пленените от руските сили в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол.

Приветствани в Украйна като "защитници на Азовстал", петимата украинци се намират в Турция "съгласно условията на размяната под личните гаранции за закрила на президента Реджеп Тайип Ердоган", съобщи украинското президентство.

Турските официални лица са съдействали също така на Ермак да организира среща на петимата украинци с членове на техните семейства. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"