Тагарев: В последните 3 години загубихме трима пилот, това са твърде много катастрофи

В последните 3 години загубихме трима пилоти. Това са твърде много катастрофи за тези години. Това заяви бившият министър Тодор Тагарев за катастрофата с учебния изтребител L – 39 ZA, която се случи при подготовката за отбелязването на 20 години от членството ни в НАТО. При полета загинаха старши лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко Димитров.

"Имайки предвид колко се лети в българската авиация, има много произшествия. В последните години загубихме трима пилоти. Тези катастрофи са твърде много за 3 години", заяви Тагарев пред БНТ.

"Проблемите са от най-различен характер. За съжаление, в предните два случая не се изясниха детайлно причините, което за мен е доста сериозен пропуск. Със сигурност в случая от 2021 г., ако се окаже че причината не е техническа, то тя ще е от човешки характер. За всички причини трябва да се работи да бъдат премахнати, но за тези, които са субективни, със сигурност трябва да се работи".

По думите на Тагарев не може да се каже отстрани каква е причината за инцидента, трябва да бъдат изследвани всички възможности. 

"Днес гледах едно видео, което показва, че пилотите изпълняват един доста сложен маньовър и ако допуснем, че не е имало техническа грешка или сблъсък с птица, то остава въпросът с подготовката. Дали този техен опит е бил достатъчен за подготовката на самото шоу и този полет? Не се знае дали са изпълнявали това, за което са се готвили по време на полета, или е имало някаква промяна в това, което са изпълнявали", допусна бившият министър.

По думите му в такава височина сблъсъкът с птици е възможност, но е изключително рядко.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"