Тайни ложи управляват Америка и света

Конспирация или реалност

Влиятелни хора членуват в елитни секретни организации

Интересът към братствата нараства по време на икономически и политически кризи

През цялата история на САЩ тайните общества и ложи са обект на много спекулации и теории на конспирацията. Мнозина смятат, че именно тези организации в сянка управляват страната, оказват влияние върху политиката, икономиката и културата. Въпреки че повечето от тези теории не са много реалистични, някои братства наистина съществуват и обединяват влиятелни хора. Нека да разгледаме  най-известните тайни ложи в Америка и да се опитаме да разберем колко голямо е тяхното влияние.

Масони

Масонството е едно от най-старите и известни тайни общества в света, включително в САЩ. Данните от Великата ложа на Съединените щати показват, че в страната има приблизително 1 милион масони, свързани с повече от 15 000 ложи. Изследвания на историци показват, че 14 американски президенти са били масони, включително Джордж Вашингтон, Теодор Рузвелт и Джералд Форд.

Интересно е, че въпреки репутацията на тайно общество, масоните често се занимават с обществена благотворителна дейност. Според масонските организации те даряват повече от 2 милиона долара за различни благотворителни каузи всяка година.

Череп и кости

„Череп и кости“ е едно от най-известните студентски тайни общества, основано в Йейлския университет през 1832 г. Данните от проучване показват, че всяка година в обществото се приемат само 15 нови членове, което възлиза на около 3000 души по време на неговото съществуване.

Анализът на биографиите на известни членове на братството показва, че сред тях са 3 американски президенти (Уилям Тафт, Джордж Х. У. Буш и Джордж У. Буш), както и много сенатори, съдии от Върховния съд и ръководители на големи корпорации. Но въпреки секретността си, Обществото „Череп и кости“ е обект на няколко документални филма и книги, което само увеличава интереса към него.

Бохемски клуб

Бохемският клуб, основан през 1872 г. в Сан Франциско, е известен със своите годишни срещи в Bohemian Grove в Калифорния. Данните от проучване показват, че в клуба членуват около 2700 души, сред които много влиятелни политици, бизнесмени и културни дейци. Според анализ на списъците на участниците, в годишните срещи са присъствали поне 7 американски президенти, включително Ричард Никсън и Роналд Рейгън.

Интересното е, че въпреки елитарността си, клубът е известен със своите театрални представления и неформална атмосфера по време на годишните си срещи, което често е обект на медийни спекулации.

Тристранна комисия

Основана през 1973 г., Тристранната комисия обединява влиятелни хора от Северна Америка, Европа и Азия. Данните от официалния сайт на комисията показват, че тя има около 400 членове, сред които бивши и настоящи политици, бизнесмени и учени. Според изследвания на политолози, идеите, разработени в рамките на Тристранната комисия, често намират отражение в международната политика и икономическите решения.

Прави впечатление, че въпреки относителната откритост на комисията (тя публикува доклади за дейността си), често е обект на конспиративни теории за „световно правителство“.

Розенкройцерски орден

Розенкройцерският орден, основан в началото на 20 век, се позиционира като философско и езотерично общество. Собствените данни на организацията показват, че тя има приблизително 250 000 членове по целия свят, включително значителен брой в Съединените щати.

Анализът на публикациите на ордена показва, че учението му съчетава елементи от древни мистерии, алхимия и съвременна наука, което привлича хора, интересуващи се от езотерика. Интересното е, че въпреки репутацията си на тайно общество, Розенкройцерският орден провежда публични лекции и издава книги, достъпни за широката публика.

Билдербергски клуб

Билдербергският клуб е смятан за едно от най-мощните тайни общества.

Билдербергският клуб, въпреки че не е чисто американска организация, включва много влиятелни американци и често се смята за едно от най-мощните тайни общества. Данните от проучване показват, че годишните срещи на клуба се посещават от около 130 души, представляващи политическия, икономическия и медийния елит на Северна Америка и Европа.

Анализът на списъците на присъстващите предполага, че много бъдещи президенти и министър-председатели присъстват на срещите на Билдерберг преди избирането им, подхранвайки теориите за влиянието им върху световната политика. Трябва да се отбележи, че въпреки секретността на дискусиите, клубът започва да публикува списъци с участниците и темите за дискусия през 2010 г., което обаче не намалява броя на конспиративните теории около него.

Проучванията на общественото мнение показват, че около 30% от американците вярват в съществуването на мощни тайни ложии, които контролират правителството. Според изследвания на политолози, много влиятелни хора наистина са членове на различни елитни организации, но действителното им влияние върху вземането на решения често е преувеличено. Интересът към тайните общества често нараства в периоди на икономическа или политическа нестабилност. Например след финансовата криза от 2008 г. търсенията, свързани с тайни общества, се увеличават с 200%.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Румяна Генадиева

Този уебсайт използва "бисквитки"