Тайнствени дронове кръжали с дни над военни бази в САЩ

Пентагонът в безизходица

Подозират намеса на вражески сили

В продължение на няколко нощи американската армия съобщава за “мистериозно нарушение на ограниченото въздушно пространство” над територията, където се намират важни съоръжения за националната сигурност на САЩ, съобщава в. “Уолстрийт джърнъл”.

Генералът от Военновъздушните сили на САЩ Марк Кели казва пред изданието, че “шоуто обикновено започва 45 минути до един час след залез слънце”. Първият забелязан дрон бил дълъг приблизително 6 метра и се движел със скорост над 160 км в час, на височина от 900 до 1200 метра, изчислява бившият боен пилот. “Другите дронове го последваха един по един”, отбелязва Кели, който описва звука от идващите дронове като от “косачки за трева”.

Дроновете преминали на юг през залива Чесапийк към Норфолк, дом на американските морски пехотинци и гара Норфолк, най-голямото военно пристанище в света. Военните не знаят “дали флотът от дронове принадлежи на умни аматьори или на вражески сили”. Някои спекулират, че това може да е ход на Русия или Китай, за да тестват отговора на САЩ.

Официално законът забранява свалянето на дронове в близост до военни бази, освен ако не представляват пряка заплаха. Военните са имали ограничена способност да реагират, въпреки че някои законодатели са настоявали за “по-голяма дискретност”.

Инцидентите привлекли вниманието на президента Джо Байдън и станали тема на дискусия на среща в Белия дом. Представители на Пентагона, ФБР и други ведомства са търсили възможни обяснения и начини да отговорят на заплахата, посочва още вестникът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"