Танер Кабилов, евродепутат от ДПС, пред „Труд news”: Има опасност младежката организация на ДПС да бъде употребена

- ДПС досега бе една от най-стабилната партия в България. Какво се случи, че в момента има такъв дълбок конфликт, какви са причините?

- Причините може да са най-различни, но аз смятам, че това е поколенчески конфликт. Конфликт в различния подход за прилагане на политики – това е една от причините за разделението. Ние като младо поколение можем да разглеждаме нещата по-прагматично, търсим по-ефективен модел, при който да сме в помощ на нашите избиратели от гледна точка реализиране на политики. И към това може да се добавят и най-различни фактори. Със сигурност остава усещането, че през годините определени колеги бяха, така да кажем, незаменими. И затова се изгубиха и няколко поколения младежи, които не успяха да се реализират. 

- Какви са прогнозите ви, как смятате, че ще приключи този конфликт?

- Видимо е, че конфликтът се изостри, аз го маркирах и в позицията, с която излязох преди известно време. Не съм сигурен в това, че всяко различно мнение трябва непременно да бъде дамгосвано, да се алиенират колеги на база на това, че разбират и виждат нещата по малко по-различен начин, да се оказва едно напрежение в рамките на социалната мрежа като феномен, при това в група, която беше символ на единство, група, основана въз основа на подкрепа. 

- Имате предвид фейбук групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“?

- Да, тази група визирам. Там има колеги, а най-тъжното е, че има и очевидно фалшиви профили с по един-двама приятели и една снимка, които коментират и нагнетяват изключително обстановката. Но в крайна сметка, дори и да го разглеждаме като конфликт, различен подход, сблъсък на мнения, не е нормално, когато човек има различно мнение, да бъде заплашван, унижаван, осмиван. Защото всички колеги са дали ужасно много на тази партия, дали са много години, много безсънни нощи. И да бъдат подлагани на подобно  социално менгеме не е правилно. И дори, ако се разглежда като партийно напрежение, напрежение на партийните структури – ние трябва да погледнем какво е важно за нашите избиратели. А за тях е важно ние да бъдем силни, да бъдем единни и да търсим  форма на диалог, чрез който да намерим правилното решение за излизане от тази ситуация. Ние на това сме били учени дълги години в ДПС. Учени сме, че няма нерешими проблеми, че всичко е въпрос на конструктивен диалог, чрез който можем да намерим решение. И решението трябва да бъде основано на това какво е добре за партията и за нашите избиратели. Защото влизаме в ситуация, в която наши избиратели се сочат с пръст, не си говорят... Изобщо ситуацията е доста напрегната. 

- И все пак – как ще завърши този сблъсък?

- Не мога да дам категорична прогноза какво ще се случи, но аз съм оптимист. В скромния си житейски опит съм видял, че няма нерешими теми. И вярвам, че колегите са сериозни политици и ще намерим конструктивна формула на диалог, от която да излезем с нормално решение, което да е в полза на нашите избиратели, на нашите съграждани. 

- В крайна сметка сблъсъкът за марката „ДПС“ ли е?

- Не мисля. Не вярвам, напротив – продължавам да мисля, че не би трябвало човек, който в нашата организация има различно мнение – член или симпатизант, да бъде дамгосван, да бъде алиениран. Това, че има различно мнение, не отхвърля обичта му към почетния председател, въобще към всичко, което представлява тази партия. Не бива едното да изключва другото, напротив – трябва да вървят заедно.

- Делян Пеевски обяви курс към нови избори и заяви, че шансове с третия мандат няма. Как ще се редят листите на ДПС в тази ситуация, в която се намира партията?

- Предстои да разберем. Винаги сме били стройна партия, с органи, които заседават и се взима колективно решение. Не мога да разсъждавам за други варианти, защото в политическия и житейския ми опит не съм бил в такава ситуация, за да предполагам. Но едно трябва да е ясно – с оглед на поредните предсрочни избори, към които сме се насочили, трябва да търсим позитивни послания, защото виждаме, че с този подход, и вътрешнопартийно, а и при другите партии, това не води до нищо добро. Трябва да се търси позитивното политическо послание, което да мобилизира хората да гласуват, за да можем в крайна сметка да имаме един стабилен кабинет. 

- А как си обяснявате факта, че Младежкото ДПС, на което бяхте лидер, в момента заема страната на Джевдет Чакъров?

- Изключително добре познавам всички колеги, включително и колегите младежи. Но избягвам да коментирам конкретно и поименно колегите, това според мен е нещо, което трябва да обсъдим вътрешнопартийно. Това е тяхно решение, което аз уважавам и разбирам, но в мен някак си остава впечатлението, че те в някакъв смисъл ще бъдат употребени. Не виждам как те ще намерят реализация, не виждам кой ще отстъпи за да им даде път. Защото, както казах и в позицията си преди време, в лицето на Делян Пеевски виждам човек, който реализира младите и подготвени хора в тази организация. А в годините съм виждал, без да визирам конкретно имена, поощрения - „да, работете“, но нищо да не се случва. И затова две поколения младежи се изгубиха.

- За първи път сте евродепутат. Какво бихте искали да направите от тази ваша позиция в Брюксел?

- Да, за първи път съм евродепутат, за първи път съм в голямата политика след като бях временно изпълняващ младежки председател на нашата партия, а преди това член на управляващия орган на младежката организация. И благодарение отново на Делян Пеевски, който видя моя потенциал, на 37 години намерих реализация в голямата политика и в момента съм член на комисията по регионално развитие. И бидейки млад и активен, моята цел ще бъде максимално да оптимизираме работата на комисията по регионално развитие, да оптимизираме работата на структурните фондове, на кохезионните фондове и те да бъдат много по-ефективни. И в крайна сметка България да спечели възможно най-много. Интересен факт е, че в регионалната комисия средната възраст е 38 години, т.е. всички колеги са много енергични, мотивирани за работа, усеща се конструктивен дух, което е много важно, за да върви работата. И, разбира се, защитаваме националните си интереси и интересите на Европейския съюз. Така че си представям да съм доста активен, доста деен в тази тема от гледна точка на това нашите региони да се развиват, да имаме една конкурентоспособна Европа, която бе заложена и в плана на Урсула фон дер Лайен за бъдещата Европейска комисия. И за една по-приобщаваща Европа, а и най-вече една по-сигурна Европа. Която минава именно през развитие на регионите.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Павлина Живкова

Този уебсайт използва "бисквитки"