Творци от цялата страна участват в национална изложба в Сливен

Андрей Янев е тазгодишният носител на наградата „Сирак Скитник“

Художникът Андрей Янев е тазгодишният носител на наградата „Сирак Скитник“. Това стана на Националната изложба по изобразително изкуство „Сливен 2024“, която традиционно се провежда за Димитровден, празника на Града под Сините камъни.

Роденият в Бургас творец е завършил стенопис в Националната художествена академия и е специализирал художествен емайл в Художествена академия „Вера Мухина“ в Санкт Петербург. Работил е в центрове по изкуствата в Ню Лондон, САЩ и Париж, Франция. Носител е на десетки отличия в страната и чужбина, негови работи притежават художествени галерии и частни колекции у нас и в Европа. Сега „Сирак Скитник“ получава за картината си „Бурни небеса“.

В тазгодишната национална изложба бяха представени автори от цяла България, които работят в областта на живописта, скулптурата, графиката и неконвенционалните форми на изобразителното изкуство. В четирите категории първите награди получиха Велин Динев с „Годишни времена“, Радостин Дамасков с „Торс“, Виолета Апостолова със „Заедно“ и Вълка Парушева с „Точка на пресичане“. Наградата на Съюза на българските художници взе Станислав Божанков за „Sub-statio III".
Организатори са сливенското представителство на Съюза на българските художници, сливенското представителство на СБХ, Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“, художествената галерия, общината и драматичния театър. Тази година събитието се състоя във фоайето на театъра, тъй като започна текущ ремонт в изложбената зала на името на големия сливенец Сирак Скитник /1883-1943г./ – художник, публицист, основател на БНР.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, "Труд news", Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"