Творчески терминал България-Израел 2024

От 2015 г. – няколко години подред – в Израел се провеждаше Международният фестивал на изкуствата „Българска душа на Святата земя“, организиран от Арт салон „Сели“ с директор Весела Райчинова- Сели – поетеса, журналист, продуцент и режисьор. Реципрочни събития бяха организирани и в София (през 2017 и 2018 г.) под наименованието „Творчески терминал България-Израел“. 

До 2019 г. стотици български творци участваха на фестивала в Бат Ям, но годините на Ковид-19 прекъснаха традицията.  
Войната в ивицата Газа предопредели отмяна на проявите, предвидени за май месец тази година. Затова директорът на фестивала Весела Райчинова-Сели предприе стъпки за провеждане на еднодневно събитие в София.

Така на 11 юли 2024 г. в Българския културен център, ул. „Веслец“ 13, ще се състои „Творчески терминал България-Израел 2024“ – начало 17:30 ч.

Съорганизатори са Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина, Съюзът на българските писатели, Общество „Димчо Дебелянов“ и Българският културен център. Входът е свободен за столичната публика. Ще присъстват десетки автори от чужбина и страната.

Ще се проведе среща с екипа на Арт салон „Сели“ – гр. Бат Ям, ще бъдат наградени 
участници в конкурса на Международния фестивал на изкуствата „Българска душа на Святата земя“ –  2024 (проведен онлайн през май и юни 2024 г. в различни жанрове). 

Ще прозвучат стихове на наградените участници в раздел „Поезия“.

Боян Ангелов ще връчи две Специални награди от името на Съюза на писателите, а Анжела Димчева ще връчи две Специални награди от името на Общество „Димчо Дебелянов“ към Националния студентски дом. 

Публиката ще види мултимедия със стихове от Вергиния Илиева, филм за личната съдба на българи в Израел, както и наградени картини от раздел „Изобразително изкуство“. В раздел „Художествено слово“ ще бъдат излъчени рецитациите на Светлин Трендафилов и Пламен Трифонов.

Публиката ще се наслади на изпълнението на Дефне Мустафа, носител на „Гран при“ в раздел „Песен от български филм“.
Специално участие ще вземе актьорът Симеон Владов, който ще изнесе рецитал по творби на участниците. Акомпаниментът на пиано ще е дело на Вивиан Леви Райчинова и Румен Михайлов. Очаква се да присъстват част от авторите, между които Милка Николова, Драгомир Мирчев и Ани Георгиева. 

Вечерта ще се води от Весела Райчинова-Сели. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"