"Телеграм" с първа реакция на ареста на Павел Дуров

Арестът на главния изпълнителен директор на "Телеграм" Павел Дуров предизвика коментари от Москва до Париж, както и критики от собственика на X Илон Мъск, за който свободата на словото в Европа е атакувана. Въпреки че няма официален коментар от властите, френските медии съобщават, че Дуров все още е в ареста и може да остане там до четири дни.

В кратко изявление и без да дава подробности за ареста, "Телеграм" гарантира, че базираната в Дубай компания спазва законите на Европейския съюз и нейната работа е "в рамките на индустриалните стандарти и непрекъснато се подобрява".

"Главният изпълнителен директор на "Телеграм" Павел Дуров няма какво да крие и пътува често в Европа", казаха от компанията и добавиха: "Абсурдно е да се твърди, че платформа или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с нея".

"Очакваме бързо разрешаване на тази ситуация. Телеграм е с всички вас", пишат от платформата.

Дуров, който има двойно гражданство на Франция и на Обединените арабски емирства, беше арестуван като част от предварително полицейско разследване за предполагаемо допускане на широк спектър от престъпления поради липса на модератори в Телеграм и липса на сътрудничество с властите, каза източник от френската полиция.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"