"Телеграф": Как културно събитие "прикрива" дълг на Путин към Иран?

Конференцията в Туркменистан по повод 300-годишнината от рождението на местен поет очевидно не е най-подходящото място за първата среща на Владимир Путин с Масуд Пезешкиян, наскоро избрания нов президент на Иран. Това обаче са спешни мерки за среща за най-опасните врагове на Запада, съобщава британският вестник "Телеграф". Изданието прави забележителен анализ как едно културно събитие може да бележи световната дипломация на най-високо ниво в момент, когато светът е раздиран от войни, в които са замесени точно участниците в него.

Анализатори посочват, че срещата в Ашхабад, която се проведе в петък и се съсредоточи върху "рязко влошаващата се ситуация в Близкия изток", изглежда е била организирана в последния момент.„Това е много странен форум за първата им среща“, казва Никол Граевски, сътрудник в Карелския институт за международен мир.

До понеделник, когато руските медии обявиха, че ще има среща между Путин и Пезешкиян, дори туркменските медии не бяха съобщили новини за форума, посветен на поета Магтимглай Пираги, туркменски философ, роден през 1724 г. Няколко лидери от Централна Азия по-късно потвърдиха присъствието си на форума, вероятно за да обявят задочно подкрепата и доверието си към него.

Сега обаче Пираги ще се свързва не само с туркменския национализъм от 18-ти век и традиционната поезия, белязана от суфизма, мистична форма на исляма, но и с ирано-руската дипломация, докато Близкият изток се люлее на ръба на голям разрив, а войната в Украйна бушува вече трета година. След нахлуването в Украйна през 2022 г. Иран и Русия станаха близки военни съюзници, надграждайки партньорство, създадено по време на гражданската война в Сирия преди близо 10 години. Техеран изпрати в Москва хиляди дронове и ракети с малък обсег. В отговор Русия изпраща петрол на Иран и осигурява необходимата техническа експертиза.

На пръв поглед изглежда, че Русия се сближава още повече с Иран, тъй като има непотвърдени съобщения, че е изпратила бойни самолети и системи за противовъздушна отбрана в страната. В Техеран обаче вирее чувството, че Кремъл все още е длъжник на Иран, отбелязва изданието. 

„Отношенията ни с Путин приличат на приятелство с някой, който никога не си плаща дължимото, когато излизаме навън“, казва професор в университет близо до Техеран, пожелал анонимност. Според него западните санкции са отслабили толкова много икономиката на Иран, че той може да действа само като по-слаб партньор на Русия. „Президентът Пезешкиан просто трябва да поддържа Путин щастлив, може би като обещае да изпрати повече дронове в Русия за използване във войната в Украйна“, добави той.

Въпреки че през последните 12 месеца Кремъл беше домакин на Хамас, прокси съюзниците на Иран от Газа, и обвини Запада за ескалацията на конфликтите в Близкия изток, както и похвали Иран за неговата сдържаност, това разочарование от Русия е отразено в иранските държавни медии.

Техеранският всекидневник "Ettelaat" обвини Путин за "изоставянето" на Иран в Газа и за "държането на дистанция от кризата". Всекидневникът "Хамшахри" обяви, че е време Кремъл да изпълни обещанието си да изпрати на Иран сложни системи за противовъздушна отбрана "С-400". „Достъпът до системата С-400 може да позиционира по-добре Иран в дипломатическите и военни преговори с други страни“, пише всекидневникът.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) също каза в своя преглед, че очаква Путин и Пезешкиан да обсъдят как да отговорят на „потенциалното израелско отмъщение“ за неотдавнашната иранска ракетна атака, но други анализатори обявиха, че Кремъл би предпочел да вземе непряка роля в този конфликт. „Мисля, че това би било твърде много, когато става дума за антагонизиране на Америка и Израел. Русия също все още отчаяно се опитва да не позволи на Израел да финансира Украйна“, каза Стивън Хол, професор по руска политика в университета в Бат.

Юрий Ушаков, старши съветник на Кремъл, каза, че на срещата Путин и Пезешкиян ще подпишат двустранно споразумение, което се очаква да засили сътрудничеството, което е във фокуса на интензивна дипломация.

Миналия месец Сергей Шойгу, секретарят на Съвета за сигурност на Русия, и Михаил Мишустин, руският министър-председател, посетиха Техеран поотделно, за да обсъдят сделката с президента Пезешкиан, който встъпи в длъжност в края на юни.

За Туркменистан срещата между Путин и Пезешкиан представлява рядка възможност за привличане на международно внимание. Туркменистан е една от най-репресивните страни в света, където Сердар Бердимухамедов, президентът, наследи властта през 2022 г. от баща си.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"