Теменужка Петкова: БАН ще изготви анализ за възможността проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран на пазарен принцип

БАН ще изготви анализ за възможността проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран на пазарен принцип. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. "Министерски съвет прие решение, свързано с необходимостта от приемане на действия за рационалното използване на инфраструктурата и площадката на проекта АЕЦ "Белене" и оборудването с дълъг цикъл на производство, което НЕК миналата седмица плати на "Атомстойекспорт". Тоест НЕК е собственик на това оборудване, налице е и такава площадка с необходимата инфраструктура, налице са и всички лицензи за реализацията на този проект.

Смятаме, че трябва да бъдат предприети действия с цел рационалното им използване оттук нататък", обясни Петкова. По думите ѝ в своето решение днес Министерски съвет е приел и възложил на министъра на енергетиката в срок до 3 месеца да организира възлагането и извършването на технико-икономически и правен анализ, свързан с разглеждане на възможността за реализация на един такъв проект, но изцяло на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

"Наред с това МС изрично настояване да бъде разгледан вариантът , в който активите и пасивите в НЕК, които са свързани с този проект да бъдат обособени в отделно търговско дружество, което да бъде приватизирано в последствие или да бъде стартирана такава процедура, в рамките на публична и прозрачна процедура, така както предвижда Законът за приватизация и следприватизационен контрол", допълни тя. "Считаме, че с такова решение се защитават в максимална степен и публичният финансов интерес, тъй като НЕК получи възмездна финансова помощ от бюджета, за да може да плати своето задължение, съгласно решението на Международния търговски арбитраж и ако една такава сделка бъде реализирана успешно това означава, че НЕК ще генерира приход, който ще позволи да върне в максимални кратки срокове тази възмездна финансова помощ", поясни Теменужка Петкова.

"Нещо повече, както наскоро стана ясно, на среща при премиера Борисов с новоизбраният председател на БАН, имахме възможност да обсъдим потенциалните възможности за сътрудничество между Министерство на енергетиката и БАН, което да бъде свързано именно с разработването на стратегия в областта на енергетиката и проекта АЕЦ "Белене", като една от най-важните и стоящи на дневен ред задачи", обясни тя и допълни, че трябва да бъде анализирана именно тази възможност за развитие на проекта в тези рамки, именно с научния потенциал и възможностите на БАН. "Вчера имахме среща в Министерство на енергетиката с председателя на БАН, така че подобен анализ ще бъде възложен от Българския енергиен холдинг, който е и принципал на НЕК, на БАН, така че да имаме наистина един научно обоснован анализ, едно решение, каквото и да бъде то, да бъде взето на базата на научно обоснован анализ, решение", коментира още енергийният министър в оставка.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"