Тереза Мей разпореди всички министри от кабинета й да представят персонален проект за Брекзит

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей поръча на всеки член на правителството да представи план за излизане на страната от Евросъюза. Задачата е поставена на фона на опасения, че някои държавни служители може да се опитат да провалят Брекзит, пише „Сънди телеграф“. Тереза Мей е поискала от всичките й колеги планове за действие, в които да изложат как техните отдели могат да направят Брекзит функционален, предаде БНР.

Следващата седмица Мей възнамерява да изслуша титулярите на министерствата на работна среща в лятната си резиденция Чекърс. Много от министрите в институционален план са заинтересовани от запазване на статуквото, е заявил източникът на вестника.

„Съдни телеграф“ отбелязва, че две трети от членовете на британското правителство по време на агитационната кампания преди референдума са подкрепяли запазването на евроинтеграцията. На референдума на 23 юни мнозинството британци гласуваха страната им да напусне ЕС.

На среща в правителствената резиденция Чекърс, Тереза Мей е поискала от министрите, 2/3 от които водиха кампания за оставането на страната в ЕС, да поемат необходимата отговорност за реализацията на Брекзит. Всичко това се случва след оплаквания, че проевропейски настроените служители спъват работата на привържениците на Брекзит, особено на онези в новото министерство за Брекзит.

Масло в огъня наля и бившият министър лорд О'Донъл с изявлението си, че Брекзит не е неизбежен, защото Великобритания би могла да остане в рамките на един нов реформиран ЕС.

Тереза Мей има среща с министрите от кабинета в сряда, а в края на седмицата ще пътува за срещата на лидерите на държавите от Г-20 в Китай. Очаква се британският премиер да използва тази среща, за да изтъкне големите възможности, произтичащи от Брекзит, особено що се отнася до сключването на взаимноизгодни двустранни търговски договори.

Премиерката Тереза Мей обеща да изпълни волята на народа. За началото на 2017 г. са запланувани преговори за прилагането на член 50 от Лисабонския договор, предвиждащ механизъм за излизане от ЕС на държава-членка. Процесът ще продължи две години.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"