Тестват машините за вота по 15 минути, на случаен принцип

Дни преди изборите - 1/3 от устройствата не са инсталирани

Първите тръгват днес към най-отдалечените секции в страната от склада в София

Резервни части няма, при проблем се минава на хартия

Проверка на случаен принцип, която трае от 7 до 15 минути, минават машините за вота, докато едновременно с това върви и тяхното инсталиране. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, която уточни, че над шест хиляди от 9353 са инсталираните до днес машини за изборите за Народно събрание на 27 октомври - неделя.

Двамата с министъра на електронното управление Валентин Мундров провериха процеса по подготовка им в склада на “Сиела Норма”. Мундров посочи, че това, което се проверява, е дали хешкодът е този, който е генериран по време на довереното изграждане.

“Всеки експерт проверява дали са достатъчно добре затегнати пломбите”, посочи той и добави, че това е вторият избор, в които изпълнителната власт е дала толкова много експерти за проверка на машините и този път те са колкото инсталаторите, за да могат да бъдат проверени възможно най-много машини.

До днес над две хиляди от инсталираните бяха проверени и това ще продължи, докато приключи процесът по инсталиране, обясни Матева.

След това ЦИК ще даде разрешение да бъдат разположени по рампите. Първите ще тръгнат днес по обяд за най-далечните места в страната, най-късно ще тръгнат в събота устройствата, които са за София.

В същото време, не са предвидени резервни машини за изборите и ако машина за конкретна секция по някаква причина не работи, се преустановява машинното гласуване и се преминава към гласуване с хартиени бюлетини. В изборния ден машини не се заменят, посочи зам.-председателят на ЦИК.

Общо 157 са машините за гласуване в чужбина и те са инсталирани още миналия петък. Първите 53 са тръгнали тогава за съответните държави по графика на Министерството на външните работи. От тези 157 машини, 150 са проверени от държавните експерти, а останалите са заминали в събота и неделя и вече трябва да се намират в дипломатическите и консулските представителства на страната.

В неделя зад граница ще се гласува в над 720 секции в различни държави. Най-много ще са те в Турция - 168. Във Великобритания секциите ще са 112, в Германия - 66, в Испания - 64, а в САЩ - 53.

Заради ситуацията в Близкия изток в Израел и Ливан няма да има възможност за вот.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"