Тестът, който показва вашата биологична възраст за по-малко от минута

Изследователи от клиниката Майо в американския щат Флорида установиха, че колко дълго сте с състояние да стоите на един крак, може да покаже колко сте здрави. С други думи, ако дълго време успявате да стоите балансирани на един крак, това означава, че имате силни мускули, кости и нерви, което ви прави биологично по-млади.

В скорошно проучване бяха включени 40 здрави възрастни, като половината са били под 65 години и половината над 65 години. Участниците бяха подложени на серия от тестове за оценка на способността им да ходят и да поддържат равновесие.

Извършени са и упражнения за измерване на силата на колената. За да получи най-точни резултати, проучването изключва хора със здравословни проблеми, които биха могли да повлияят на ходенето или баланса, както и тези с наднормено тегло. 

Водещият автор на изследването д-р Кентън Кауфман, който е директор на лабораторията за анализ на движението в клиниката Майо, заявява: "Балансът е важна мярка, тъй като в допълнение към мускулната сила, той изисква информация от зрението, вестибуларната система и соматосензорните системи".

Участниците в изследването бяха помолени да седнат на специални дъски за 30 секунди във всяка позиция. Тези плочи измерват колко сила упражняват краката им върху земята, като по този начин предоставят информация за тяхната стабилност. Тестовете включват различни позиции: стоене с двата крака на земята и отворени очи, след това със затворени очи и накрая стоене на един крак, както на доминиращия, така и на недоминиращия крак, с отворени очи.

Проучването показа, че способността да стоим на един крак, особено този, който обикновено не използваме, намалява с възрастта. С напредването й хората успяват да балансират на един крак за все по-малко време. Намалението е по-голямо за крака, който използваме по-рядко. Средно губим около 2,2 секунди на всеки 10 години за недоминиращия крак и 1,7 секунди за доминиращия крак.

Мускулите ни започват постепенно да намаляват след 30-годишна възраст. Ние губим около 8% от нашата мускулна маса на всеки 10 години. След 60-годишна възраст тази загуба става още по-бърза.

Изследователите се надяват, че този прост, лесен за изпълнение у дома тест ще накара хората да проверят колко здрави са костите им и да коригират начина си на живот въз основа на резултатите. Учените казаха още, че това откритие е важно, защото не изисква специализирана експертиза, усъвършенствани инструменти или техники за измерване и интерпретация и може да се направи лесно от всеки.

Ортопедът д-р Кауфман твърди, че промените в баланса могат да предупреждават за реална опасност. "Ако имате лош баланс, вие сте в опасност да паднете, независимо дали се движите или не. Паданията са сериозен риск за здравето със сериозни последствия", обясни той, цитиран от "Adevărul".

Проучване от 2022 г. показа, че способността да стоите на един крак може да бъде показател за цялостното ви здраве. Ако не можете да направите това за 10 секунди, трябва да обърнете повече внимание на здравето си. Авторът на изследването д-р Клаудио Гил Араухо от клиниката за медицина при упражнения CLINIMEX в Рио де Жанейро заявява: "Често трябва да балансираме на единия крак, за да излезем от колата, да се изкачим или слезем по стъпало или на друг ежедневни дейности. Загубата на това умение или страхът от практикуването му е свързана с намаляване на автономността и съответно с намаляване на физическата активност. С други думи, това може да доведе до проблеми във веригата".

Експертите смятат, че подобряването на физическата сила, гъвкавостта, позата и баланса може значително да допринесе за здравословното остаряване и поддържането на независимост в напреднала възраст. 

Фитнес треньорът от Великобритания Каролайн Идиенс твърди, че балансът е индикатор за физическо благополучие и когнитивно здраве. Това ни дава някои възрастови и времеви рамки, за да определим на какъв етап сме.  

Ако сте под 40 години, трябва да можете да стоите на един крак за 43 секунди. Ако сте на 40 години, трябва да издържите 40 секунди. Ако сте на 50 години, можете да издържите до 37 секунди. Ако сте на 60 години, препоръчително е да издържите 18-19 секунди на един крак. Ако сте на 70 години, трябва да сте в рамките на 10 до 15 секунди. Тези на 80 или повече години трябва да седят повече от 5 секунди.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"