Тим Уолц сгафи и шокира Америка: Станах приятел с училищни стрелци

Тим Уолц е изправен пред негативна реакция, след като каза, че е „станал приятел с училищни стрелци“ по време на вицепрезидентския дебат.

Бащата на жертва на стрелба в Паркленд през 2018 г. беше сред онези, които атакуваха демократа, определяйки очевидния гаф като „абсолютно отвратителен“ в публикация на X.

Коментарът дойде, когато кандидатът за вицепрезидент беше попитан във вторник вечерта за промяната на позицията му относно забраната за нападателни оръжия. Неговият отговор, който изглеждаше като пропуск, изуми зрителите и доведе до масовото разпространение на клип в социалните медии.

Когато модераторът на CBS News Нора О’Донъл попита защо позицията му се е променила през годините от противопоставяне на забраната за нападателни оръжия до подкрепа за нея, Уолц отговори: „Седях в този офис с онези родители на Санди Хук. Станах приятел с училищните стрелци. Бях човек от NRA дълго време“, продължи той, без да се коригира. „Преди учеха на безопасност при използването на оръжие. Аз съм на възраст, в която пушката ми беше в колата, за да мога да ловя фазани след футболна тренировка. Това не е мястото, където живеем днес."

Андрю Полак, бащата на Медоу – един от 17-те души, смъртоносно простреляни при стрелбата в гимназията Стоунман Дъглас през 2018 г. – реагира на клипа: „Дъщеря ми беше убита при стрелбата в училище Паркланд. Абсолютно отвратително е, че Тим Уолц се е сприятелил с училищни стрелци. Дисквалифициране!"

Главният изпълнителен директор на Tesla и поддръжник на Тръмп Илон Мъск също се включи: „Умопомрачително е, че Тим Уолц каза, че е „приятел с училищни стрелци“.“ Мъск добави клоунско емоджи в края на своята публикация.

Въпреки това съоснователят на Moms Demand Action Шанън Уотс се опита да оправдае Уолц.

„Имах честта да познавам губернатора Тим Уолц от години и имах място на първия ред заради неговото състрадание и смелост по въпроса за безопасността на оръжията. Той не просто изслуша доброволците на @MomsDemand, с които се срещна – той спази ангажимента си да направи Минесота по-безопасна“, написа тя в X.

Уотс също изтъкна публикацията си в Minneapolis Star Tribune малко след стрелбата в Паркленд, в която той нарече NRA „най-голямата единична пречка за приемането на най-основните мерки за предотвратяване на насилието с оръжие в Америка“.

„Като губернатор Уолц направи това, което другите казаха, че е невъзможно – той прие разумни закони за оръжията въпреки слабото мнозинство за безопасност на оръжията благодарение на своята почтеност, ангажираност и невероятно лидерство“, продължи Уотс. „Бяха спасени безброй животи в Минесота и знам, че той ще направи същото като вицепрезидент.“

И Фред Гутенберг, чиято дъщеря също беше трагично убита при стрелбата в Паркланд, предложи подкрепа за Валц, подчертавайки, че коментарът му очевидно е гаф.

Той написа на X: „Има ли някой, свързан с Тръмп, който има способността да казва истина? @TrumpWarRoom знае, че @Tim_Walz се е изказал погрешно и е имал предвид, че е станал приятел със семейства, засегнати от училищни стрелци, хора като мен. Ако това ниво на изкривяване е всичко, което имат от снощи, тогава Тим удари задника на Ванс.“

И Харис, и Уолц са притежатели на оръжие и се опитват да добавят нюанс към отговора на листата на Демократическата партия на епидемията от насилие с оръжие. И двамата подчертаха, че демократите се опитват да отнемат правата на американците от Втората поправка, но са фокусирани върху намирането на решение на кризата с насилието с оръжие.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"