“Тихина” чества половинвековен юбилей

По умения никога не са отстъпвали на американските командоси

Отрядът на българските „тюлени“ се формира по натовски до 2023 г.

Догодина легендарният Морски специален разузнавателен отряд /65-и МСРО/ на ВМС ще навърши половин век от създаването си. Строго секретното в миналото и забулено в  мистерия, тайни и митове, формирование „Тихина“ всъщност е  желязната школа за български командоси, наричани „тюлени“ по подобие на американските им колеги. До преди 7-8 години е режимно поделение и в него са нямали право да влизат дори военнослужещи от други части. Официалното му откриване като специализирано поделение за разузнавателни групи, предназначени за дейност в тила на противника, е на 1 октомври 1970 г. на брега на Варненското езеро край местността „Джанавара“, където е и сега. Момчетата на служба, преминали през него в годините, са обучавани за преходи по суша, за десант по въздух и море, както и за изпълнение на задачи под вода.

Подготовката на всички матроси, старшини и офицери минава през специална учебно-тренировъчна програма, която включва водолазна подготовка, скокове с парашут, огнева подготовка и тренировки по бойни изкуства без оръжия. Командосите са тренирани и за преодоляване на големи разстояния по суша. Става въпрос за преходи от порядъка на стотици килoметри. Подготвени са и за оцеляване в екстремни условия през всички сезони на годината и при пълна липса на провизии. Наричани още „черноморски акули“, бойните плувци са десантчици, парашутисти, водолази, умеещи да работят с взривни вещества и оръжие под вода, като специфична особеност на техните действия е вземане на всички необходими мерки за запазване на живота им.

Навремето при задължителната казарма и  наплива на момчетата да станат като Рамбо, подборът не е бил  труден, както е сега. По време на националната информационна кампания „Бъди войник“ ВМС обявиха 15 свободни места за специалните части. За кандидатите да станат „морски тюлени“ се изисква по-добра физическа подготовка в сравнение с всички останали в бойния флот. В изпита освен да покажат силови умения, трябва да правят коремни преси, да се набират на висилка, да бягат 5 км, да плуват 100 м свободен стил и 25 м под вода. Все още не се знае новото попълнение, сред което може да има за първи път в историята на „Тихина“ жена, но най-важни освен личните физически и психически качества, е умението за работа в екип.

Всеотдайност, позитивизъм и готовност да се приемат новите предизвикателства са също приоритетни, казва капитан II ранг Михаил Арабаджиев, командир на Морския специален разузнавателен отряд. Той е във формированието от 15 години, минал е през всички нива на подготовка, а от две години насам го ръководи. Кандидатите за професионална служба като десантчици минават пред две лекарски комисии в София и Варна и трябва да покажат, че са здрави като за бъдещи космонавти. Но от 10 души успяват  само 1-2, посочва тъжната статистика кап. Арабаджиев. Покрилите физическите нормативи, се  изпитват по български език и литература и решават психотест.

Набирането на кандидати за спецчастите е дълго, а за приетите на служба това е едва началото на много работа и подготовка. Трябват поне две години за един човек, който е дошъл от цивилния живот, за да придобие първоначални умения и да може да изпълнява задълженията си, казва командирът. Той дава пример с всички останали държави в НАТО, където в силите за специални операции се искат поне 5 години стаж и опит в различни структури на армията и препоръки от командирите им. Но при подбора на самите хора там компромис не се прави, докато ние правим - вземаме цивилни хора за специални операции, казва кап. Арабаджиев. В САЩ на всеки 7 месеца тестват бойците  и от 100 остават 7-8 най-добре подготвените за целта, обяснява още той.

Приетите да служат в отряда минават за три месеца на обучение в Морската Алма матер, за да усвоят основни знания и умения на войници, след това започва специализираната подготовка. Вече се изпращат и в 68-а бригада „Специални сили“в Пловдив на курсове за снайперисти, свързочници и парашутисти. 24-годишният лейтенант Николай Генов е завършил ВВМУ „Никола Вапцаров“, където получава офицерско звание и вече е командир на тактическа група, която изпълнява основните функции на отряда. Интелигентният млад мъж е висок поне 2 м, с дух и тяло, излъчващи респект, постигнат с много сериозна подготовка, която е ежедневна. И до него всички фитнес маниаци, напомпани  с анаболи, биха изглеждали смешници.

„Нашата работа изисква сърце и много отдаденост, тя е много всестранна- в небето, на земята, в морето, необходима е симбиоза от всички умения. Една прекрасна работа, но тя не е за всеки. „Тихина“ е школа за мъжество, характер и патриотизъм“, казва лейтенант Генов.П о постигнато споразумение с армията на САЩ той скоро  заминава на курсове при „тюлените“, от които ще се върне с още ценен опит. Според всички военни експерти през годините  нашите обучени командоси по нищо не отстъпват на щатските, които обаче получават десетократно по-голямо възнаграждение при това в долари. А и  базата у нас е амортизирана, а оборудването със стари руски типове като въоръжение и техника, създава проблеми. В частност „Тихина“ и въоръжените сили като цяло са вече във фокуса на финансовата политика на държавата, предстоят хубави неща със сигурност, като оборудване и като перспектива за развитие, оптимист е лейтенант Генов.

Отрядът участва в национални и международни тренировки и учения на НАТО в Черно и Средиземно море, в силите за специални операции, изпълнение на задачи по разузнаване, диверсии с морско направление и др. През 2010 г. българските командоси са били в операцията на НАТО „UNIFTED PROTECTOR“ във връзка с конфликта в Либия, продължила 40 дни, правили от фрегатата „Дръзки“  бординг на съмнителни цивилни кораби  с цел проверка за трафик на оръжие и военни. Интересни са съвместните учения с морската пехота на САЩ, на Великобритания в „Бриз“, както и международните учения и тренировки „Тракийска пролет“, „Тракийско лято“ и др. Нашите командоси работят и със специалния отряд на полицията, имат звено за противодействие на тероризма, което е на 24-часово дежурство и е готово да действа при всяка възникнала ситуация на вода или суша. Неотдавна е имало случай с кораб с либийски флаг, който не е изпълнил команда на Гранична полиция и звеното е било задействано, но не се е стигнало до намеса и сериозна развръзка. Отрядът участва и при оказване на съдействие при природни бедствия, каквато е една от мисиите на ВМС. Последният инцидент е бил през лятото на 2014 г., когато се наложило да се пренасят бедстващи хора при наводнение в Албена.

Освен набирането на личен състав предстои и най-голямото предизвикателство -формиране на напълно функционална морско-тактическа група до януари 2023 г. по натовски формат. Това ще доведе не само до нарастване на Морския специален разузнавателен отряд на „Тихина“, но и до ново въоръжение и възможности на българските „тюлени“. Работим по този план, има предвидени средства за изпълнението, уверява командирът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кръстина Маринова, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"