Тихомир Иванов надскочи двама шампиони

Тихомир Иванов изравни най-доброто българско постижение в престижната верига Диамантена лига. 10-ият от олимпиадата в скока на височина завърши втори в Рабат (Мароко), като преодоля летвата на 227 см. Преди плевенчанина подобен успех имаше Георги Иванов в тласкането на гюле – сребро от 2013-а.

Лекоатлетът започна доста хазартно, като пропусна 210, 215 и 219 см, а започва от 227 см. „От няколко дни имам болки във врата, затова си позволих да рискувам, за да направям по-малко опити – призна той. - Надявам се в скоро време да започна нормални тренировки.“

Въпреки травмата с този ход Иванов успя да изпревари двама шампиони. На 223 см отпадна №1 в Европа на закрито Силвестър Беднарек (Полша), а след това участието си приключи и най-добрият на планетата от 2007-а Доналд Томас (Бахами).

Иванов атакува и 229 см, но на три пъти не успя. Все пак Тихомир вече скочи 230 см в края на миналия месец, с което покри норматив за световното в Лондон през август.

Българинът подели второто място с британеца Роби Грабарз и италианеца Джанмарко Тамбери. Победител е Андрий Проценко (Украйна) с 229 см.

В тройния скок Габриела Петрова спечели първите си „диамантени“ точки от комерсиалната верига в Рабат. Спортист №1 на България за 2015-а се приземи на 14,11 метра, което й отреди 5 място. Българката остана на 8 см от личното си постижение. С този резултат обаче националката успя да изпревари европейската шампионка Патрисия Мамона (Португалия), която фиксира едва 13,94 м.

Първа убедително стана колумбийката Катрин Ибаргуен с 14,51 м.

Мирела Демирева обаче остава без норматив за Мондал 2017, седмица преди крайния срок за спечелване на квота. На балканиадата в Сърбия сребърната медалистка от игрите Рио 2016 фиксира скромните 188 см и завърши втора. Личното й постижение за сезона е 190 см. Все пак остават две състезания – в Монако и Белгия в края на седмицата, между които Демирева ще избира, къде да атакува норматива от 194 см.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"