Томас Мюлер - Преданият

Има една много малка група футболисти, които завинаги останаха предани на своите родни клубове. Като Райън Гигс („Манчестър Юнайтед“) и Паоло Малдини („Милан“). И двамата са в историята, прекосили между новия и стария век. Големият пример за преданост в през ХХI век се казва Томас Мюлер.

Трудно е да задминеш легенди като Сеп Майер и Франц Бекенбауер. Като Клаус Аугенталер и Герд Мюлер. Той успя! Вече е над всички! 710 мача за „Байерн“! Световен шампион, два пъти носител на златен требъл. В съвременния футбол всеки говори за Лионел Меси и Кристиано Роналдо, но по преданост и трофеи Мюлер ги бие с обиколки. Е, не е маркетинсгов герой и не е носител на „Златната топка“. Мюлер е голмайстор и черноработник. Дори когато сега е основно резерва в своя роден клуб, той е и полу помощник треньор. Така беше и в националния отбор на Евро 2024, когато на пейката непрекъснато говореше със селекционера Юлиян Нагелсман, а само два пъти влезе след почивката.

Неведнъж треньорите в „Байерн“ са казвали – Мюлер винаги ще играе. А все още е само на 34 години. Далеч по-възрастни са Меси и Роналдо, които се доказват един на друг, а и на света. За Мюлер има един господ и той се казва „Байерн“. Заради него дори в най-трудния момент в кариерата си при треньора Нико Ковач той отказа да отиде в „Манчестър Юнайтед“ за повече пари. Защото наставниците са вечни, а предаността е безкрайна.

Числата говорят най-добре за една от най-ярките легенди на ХХI век. Мюлер има 475 мача в Бундеслигата – три повече от Сеп Майер. Този вечен рекорд може и да не подобри. Лидер по двубои за един клуб в Германия е Чарли Кьорбел – 602 за „Айнтрахт“. Но не залагайте срещу Томас! 341 пъти Мюлер е излизал като победител от мач в Бундеслигата. Тук битката е страшна. Неговият съотборник Мануел Нойер има един по-малко, а вратарят е по-често на терена, но път е с четири години по-възрастен. В последния мач срещу „Фрайбург“ нападателят вкара гол №245 за „Байерн“. Тук битката за първото място изглежда загубена. Герд Мюлер има 566, а Роберт Левандовски – 344.

Няма друг футболист от сегашната генерация, който да е толкова добър асистент за голове. Мюлер е подал за 217 попадения. Никой друг германец не може да се мери с него по мачове и в Шампионската лига – 151. С 54 гола е и най-успешният от страната реализатор в кралския турнир. Единствено Роналдо има повече победи в Шампионската лига – 115 срещу 104. Напълно възможна за преодоляване мисия от германската легенда.

Ако искате гарант за трофеи, то името му отново е Томас Мюлер. В кариерата си има 32-а с „Байерн“ и световната титла с Германия от 2014 година. 17 сезона Мюлер играе в „Байерн“, а в последните 16 неизменно е сред голмайсторите. 12 пъти е шампион на Бундеслигата – безспорен №1!

Няма никакво съмнение – Томас Мюлер е един, неповторим и безкрайно верен. Когато мачът с „Фрайбург“ завърши, той се качи сред феновете, за да размаха баварското знаме. „Байерн“ е раждал велики личности начело с Франц Бекенбауер. Кайзера е безспорното знаме на германския футбол, а Мюлер – на Мюнхен.

 

Невероятен и неповторим

Томас Мюлер е невероятен и неповторим играч. Няма да забравя как играех в „Хамбургер“, когато той дебютира в професионалния футбол за „Байерн“ беше през 2007 година. Няма никакво съмнение, че Томас е епоха.

Венсан Компани, треньор на „Байерн“

 

Незаменим е

Интелигентност, уникално качество да си намира място, треньор на теренаq винаги знае къде ще попадне топката. Присъствието на Томас Мюлер го прави незаменим. Той вкарва и асистира на голове. Неговото желание е да отваря повече място за съотборниците, отколкото да бъде консуматор. Удоволствие беше да работя с него.

Пеп Гуардиола, бивш треньор на „Байерн“

 

Сърцето е душата на „Байерн“

Томас Мюлер е сърцето и душата на „Байерн“. Неговата значимост за клуба е несравнима. Томас символизира духа и стойностите на „Байерн“.

Карл-Хайнц Румениге, легенда и бивш шеф на „Байерн“

 

Прави разликата

Томас Мюлер е футболист, който прави разликата. Има невероятно чувство за пласиране. Съперниците никога не могат да отгатнат какво би направил. Стилът му е неподражаем.

Йоаким Льов, треньор на Германия при световната титла през 2014 г.

 

Един от най-уникалните в света

Рядко се среща толкова уникален и непредсказуем футболист като Томас Мюлер. Играч от световна класа. Неговият футболен мозък е извънземен.

Юрген Клоп, футболен треньор

„Байерн“ го награждава с нов договор

Договорът на Томас Мюлер с „Байерн“ изтича следващия юни. След като прекрати кариерата си в националния отбор, ще каже ли „Стоп“ на футбола въобще? Шефовете на „Байерн“ искат да предотвратят тази възможност. Още сега баварците искат да наградят своята легенда с контракт за поне още една година.

„Чувствам се добре физически – казва Мюлер. - Старая се повече във фитнеса, за да може тялото ми да издържа на напрежението. За да играя, трябва да съм на нивото на останалите. На този етап по никакъв начин не си представям край с футбола.“

Тези думи са нежен полъх в ушите на баварските фенове. Тяхната мечта е и Мюлер, и Мануел Нойер да продължат. А и двамата са сред малцината, които са печелили по два пъти златен требъл в историята на футбола.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"