Томас Тухел раздели Англия

Назначението на Томас Тухел като треньор на английския национален отбор предизвика истинско цунами на Острова. Британците са разделени между „За“ и „Против“. Договорът на Тухел е само за година и половина и приключва с Мондиал 2026. Заплатата му ще е 5 милиона паунда за 12 месеца.
„Горд съм, че ми гласуваха шанс да водя английския национален отбор – каза Тухел. - Отдавна съм дълбоко свързан с футбола в тази страна, която ми донесе незабравими моменти. За мен е привилегия да се върна.“
Тухел е първият германец, който ще води Англия. Досега само двама треньори, които не са британци, са заемали този пост – шведът Свен Горан Ериксон и италианецът Фабио Капело. Но Англия и Германия се смятат за отколешни футболни съперници.
„На нас ни трябва не германец, а патриот, за когото Англия е първото, второто и третото нещо в живота“, написа вестник „Дейли Мейл“.
„Ние се самоубиваме – отсече бившият английски капитан Гари Невил. - Тухел е човек, който умее да печели решителни мачове. Като профил може би е най-добрият вариант. Но не съм сигурен, че това е добре за нашата чест, за нашите треньори. Би трябвало англичанин да върне Англия на върха. Изключително трудно е английски треньори да водят най-добрите отбори във Висшата лига. Не е проблемът в името Тухел, а в доверието към собствените кадри.“
Ули Хьонес, почетният президент на „Байерн“, определи треньора буквално като некадърник. Тухел е първият от 11 години, който не успя да стане шампион с баварците и беше уволнен от Мюнхен.
Почитателите на новия селекционер пък припомнят как само той успя да удари в земята Пеп Гуардиола. Във финала на Шампионската лига като наставник на „Челси“ германецът победи „Манчестър Сити“ за трофея през 2021 година.
„Футболът се завърна у дома“, написа на немски на своята първа страница вестник „Сън“. Този слоган е любим на британските фенове, които чакат първи международен трофей от световната титла през 1966 година.
В началото на своята кариера 51-годишният Тухел има и българска връзка. Като прохождащ треньор на „Майнц“ привлече Тодор Неделев. В 45-минутно интервю за вестник „Труд“ наставникът гарантира, че халфъг ще е много успешен в Бундеслигата. Но... съвсем скоро го освободи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"