Томислав Дончев: Важен приоритет е превръщането на Крепостта “Градище” в обект от национално значение

Избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Важен приоритет за габровски регион е превръщането на Късноантичната и ранновизантийската крепост в местността „Градище” в обект от национално значение. Това заяви кандидатът за народен представител Томислав Дончев, който посети крепостта, където в момента се извършват археологически разкопки и разговаря с екипа, който работи на терен.

Дончев беше категоричен, че ще работи в посока промяна на статута на обекта, което е важно за развитието на габровски регион.

От срещата стана ясно, че археологическата гилдия е разтревожена, заради недостатъчното финансиране за теренно проучване, консервация и реставрация, тромавата процедура по превеждане на средствата за спечелените проекти, което проваля сезона за разкопки, както и забавянето на средствата от Министерството на културата по спечелените проекти.

„Тези проблеми са илюстрация на всички трудности и в останалите сфери в държавата, които са резултат от трите години безвремие, нестабилност, кризи и грешни управленски решения”, коментира Томислав Дончев. 

По тези и други проблеми в областта на археологията, както и създаването на нови възможности, ГЕРБ ще организира и проведе професионална среща. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"