Томислав Дончев: Правим единно хранилище на данните от всички електронни регистри

Много важно е да има и надзор, заяви премиерът Борисов

Правителството прави единно държавно хранилище на данните от всички електронни регистри като превантивна мярка да не се допускат повече подобни кризи като тази с Търговския регистър. Мястото на бъдещото хранилище ще остане тайна от съображения за сигурност. Това обявиха вицепремиерът Томислав Дончев и премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на заседанието на правителството.

Още в началото му вицепремиерът Дончев докладва за блокажа на Търговския регистър и мерките, които са предприети. Той даде да се разбере, че е трябвало да се съхраняват копия на информацията на друго място.

"По нормативно изискване информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира", обясни Дончев. Това обаче явно не е станало. "Това, което се случи преди няколко дни, е живо доказателство за това", обобщи той.

"И технически и нормативно ще уредим това, за да избегнем кризи", добави Дончев. И подчерта, че случилото се е доказателство как един такъв проблем може да се превърне в икономическа и търговска криза.

"Ще направим един склад за електронните данни, от всеки регистър да отива информацията и много важно е да има и надзор", заяви премиерът. "Изграждането на тези електронни системи няма надзор", разкритикува министър-председателят. "Това да го отрегулираме, за да може... фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и най-калпавите дискове", отбеляза Борисов, потвърждавайки информацията на "Труд".

Отделно от това по разпореждане на Дончев от понеделник тече одит на хардуера и софтуера на всички електронни системи. До дни вицепремиерът трябва да получи и доклад за състоянието им.

По-рано тази сутрин Търговският регистър възстанови голяма част от дейността си.

"До няколко дни трябва да имаме всички функционалности", обеща ресорният вицепремиер Дончев. "Но оттук нататък ще трябва да отделим повече пари за киберсигурност", заключи вицепремиерът.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"